Hrvatski radio

Radio Pula

Legalizacija objekata u Istri

29.06.2015.

07:06

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, istarski gradovi dobro se nose s rješavanjima zahtjeva za legalizacijom bespravno izgrađenih objekata. Tako su Poreč, Rovinj, Labin i Pazin među deset najuspješnijih gradova u Hrvatskoj. Pula nije među najboljima, ali bilježi znatan napredak što se ne može reći primjerice za županiju.

U svakom od spomenutih gradova riješeno je više od polovice pristiglih zahtjeva. I dok je Rovinj od početka provedbe zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata bio među najboljima, Poreč, Labin i Pazin znatno su napredovali.

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, Poreč je lani početkom godine primjerice imao tek osam posto riješenih predmeta, a trenutačno 65,6 posto, odnosno 2.547 predmeta. Više od 55 posto predmeta riješeno je i u Labinu te Pazinu koji su prije godinu dana bili duplo manje uspješni. Sukladno zakonu gradovi i županije trebaju riješiti najmanje 20 posto primljenih zahtjeva u protivnom predmete uzima državna agencija. A s predmetima i dio prihoda.

Najveći istarski grad Pula je na začelju među gradovima u županiji s oko 40 posto riješenih predmeta, ali također daleko uspješniji nego lani.

U županijskim uredima gdje se rješavaju zahtjevi za legalizacijom iz istarskih općina te gradova koji nemaju resorne urede, rješavanje predmeta i legalizacija objekata je najsporije. Lošije su prilike u samo četiri županije u zemlji.

Više poslušajte u tonskom prikazu. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.