Hrvatski radio

Radio Pula

15:15 / 07.08.2013.

Autor: Džana Banić

Lesar: O prodaji treba odlučiti Sabor a ne Vlada

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski laburisti traže da se uz listu poreznih dužnika na stranicama Ministarstva financija objavi i lista onih koji su svoj dug reprogramirali s podacima o tvrtki te visinom duga. Ako i ti podaci ne budu javni i transparentni, takve nagodbe točke su koruptivnog rizika.

Poručili su iz Pule predsjednik stranke Dragutin Lesar i laburistička saborska zastupnica iz Istre Nansi Tireli.

Uz objavu liste onih koji su se s državom nagodili oko poreznog duga, laburisti traže i bolju kontrolu rada poreznih uprava, istaknula je Nansi Tireli. Apsurdno je hvaliti se naplatom poreznog duga u visini od pet milijuna kuna dok istodobno zbog lošeg rada u poreznim upravama u zastari završi 200 milijuna kuna. 

Novim zakonom o upravljanju državnom imovinom Vlada je u potpunosti razvlastila Sabor i onemogućila ga da sudjeluje u odlučivanju o prodaji imovine koja je u vlasništvu građana Republike Hrvatske. Laburisti traže da se tvrtke kako što su Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, Narodne novine, Luka Rijeka prodaju onako kao što se prodavala INA po posebnom zakonu za svaku od njih.

Laburisti razmatraju pravnu mogućnost za podizanje ustavne tužbe. Jer, pojasnio je predsjednik Stranke rada Dragutin Lesar, u drugom članku Ustava stoji da o dobrima od posebnog značaja mogu odlučivati samo Sabor i građani neposredno a ne Vlada.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.