Hrvatski radio

Radio Pula

Limski kanal dobiva znanstveno edukacijski centar

08.12.2018.

10:09

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Na području Limskoga zaljeva i tamošnje zaštićene šume Kontija europskim će se novcem do 2022. urediti znanstveno edukacijski centar. Bit će projektiran kao kuća u prirodi, sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom. Radove će nadzirati i javna ustanova Natura Histrica.

S 12 milijuna kuna urediti će se pješačko biciklističke staze, vidikovci te promatračnica za ptice. 

Od 26 zaštićenih područja u Istri projektom uređenja Limskoga zaljeva obuhvatit će se dva, Limski zaljev i šuma Kontija. Za to je općina Vrsar, zajedno s Istarskom županijom i javnom ustanovom Natura Histrica od europskih strukturnih fondova dobila bespovratnih 12 milijuna kuna. Riječ je o uređenju dvaju predivnih prirodnih krajolika koji su već dijelom ponuđeni tržištu, kaže zamjenik načelnika općine Vrsar Franko Štifanić.

Na 500 četvornih metara unutar šume Kontija blizu Kloštra uredit će se znanstveno edukacijski centar za mlade, s laboratorijima. Centar će biti otvoren svima, lokalnome stanovništvu i turistima s ciljem povratka čovjeka prirodi, stoji u projektu. Budući da je riječ o zaštićenom prirodnom krajoliku četverogodišnje će radove nadzirati i javna ustanova Natura Histrica, potvrđuje njezina ravnateljica Silvia Butignoni.

Centar u šumi Kontija dio je golemog projekta Istarske županije teškog 25 milijuna eura. Ostvarivat će se kažu u fazama, tijekom idućih godina a želja je svrsi privesti svaki dio Limskoga zaljeva, objašnjava Valerio Drandić iz Istarske županije.

Bit će to jedan od sadržaja koji bi, sportsku ponudu, zdravstveni turizam i vinske hotele, obogatili izvansezonsku turističku ponudu Istre, zaključuju u Županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.