Hrvatski radio

Radio Pula

Ljekovita moć knjige za Noć knjige

23.04.2021.

08:01

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/plakat

Foto: snimka zaslona/plakat

Foto: - / -

Uz Svjetski dan knjige obilježava se još jedna Noć knjige, a ovogodišnji 23. travnja posvećen je ljekovitoj moći knjige. Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove godine uključuje se svojim programima u tu nacionalnu manifestaciju.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, da bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Noć knjige pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojima su se u organizaciji pridružili partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK).

PROGRAM:

(Zoom / YouTube / Facebook / Instagram)

10 sati / Zoom: Šumske ideje ispod pokrivača od lišća – promocija priručnika, predstavljaju Irena Brajković i Sanja Krizman

17 sati / Zoom: zaČITAJ se! - okrugli stol o poticanju čitanja kod djece i mladih

18 sati / YouTube-Facebook: Birikina u gostima

19.30 sati / Središnja knjižnica: Book Club – prvi susret čitateljskog kluba u suradnji s Društvom psihologa Istre

Središnja knjižnica: Fragile - izložba slika Sanje Simeunović Bajec

Dječji odjel: Razlistaj priču – izložba slikovnica

Čitaonica kluba umirovljenika Pula: Pula u mom srcu – Pola nel mio cuore – izložba radova učenika OŠ Tone Peruška Pula

Knjižnica Vodnjan: Herbarij Gian Paula Cavallija iz 1719. godine – izložba u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.