Hrvatski radio

Radio Pula

16:56 / 23.08.2016.

Autor: Elvis Morina

Ljubomiru Drndiću posmrtno odlikovanje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, Ljubomir Drndić istarski antifašist, komunist, član KPH, novinar i diplomat danas je u Pazinu od strane Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović postmortno odlikovan Redom Stjepana Radića.

Ljubomir Drndić autor je proglasa Istarski narode, u kojem poručuje: "Istra se priključuje matici zemlji i proglašuje ujedinjenje sa ostalom našom hrvatskom braćom ... Živjela hrvatska Istra!". Pisac je teksta Pazinskih odluka, potom nakon njegovog brata i drugi urednik partizanskih novina "Glas Istre", u kojima piše od prvog broja. Drndić je odlikovan prema riječima Grabar Kitarović za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

Književnica Daša Drndić kćer pokojnog Ljube Drndića nakon uručenja odlikovanja izjavila je kako joj je drago da se dodjela odlikovanja dogodila u Pazinu gdje su potpisane Pazinske odluke kojih je njen otac bio potpisnik.

Ljubo Drndić poslije drugog svjetskog rata nastavlja raditi kao propagandist komunističke partije, zatim na poslovima odnosa s javnošću u jugoslavenskim diplomatskim predstavništvima. Napreduje do funkcije veleposlanika u Švedskoj i Sudanu. Kao savezni podsekretar za turizam, zaslužan za ukidanje viza stranim turistima, što je imalo snažan utjecaj na razvoj turizma. Poslije osamostaljenja Hrvatske vratio se najprije u Rijeku, a potom preselio u Zagreb, gdje je umro 20. veljače 2013. godine. Sahranjen je u Karojbi svojem zavičaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.