Hrvatski radio

Radio Pula

Lokalni proizvodi u istarskim vrtićima i osnovnim školama

16.03.2017.

14:46

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada bi proizvodi lokalnih poljoprivrednika ušli u škole i vrtiće bila bi to dobro i za djecu i za proizvođače. Mališani bi jeli domaću hranu a proizvođači bi imali sigurno tržište i mogli bi planirati proizvodnju.

Upravo to je cilj projekta "Domaće od malih nogu" koji su pokrenuli istarski LAG-ovi, koji, međutim, nailazi na niz prepreka. Ideju da se u vrtićima i osnovnim školama u Istri koristi što je više moguće hrane koju proizvode lokalni poljoprivrednici nije lako ostvariti. Prvo treba ispitati tržište, utvrditi tko su zainteresirani proizvođači, o kakvim je količinama riječ, sastaviti jelovnike... I ne samo to, naglašava predsjednik LAG-a Središnje Istre i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Neke ustanove, poput pazinskog dječjeg vrtića Olge Ban ipak uspijevaju, barem dijelom, koristiti lokalne namirnice. S obližnjih OPG-a dobivaju sezonsko voće i povrće, med, mliječne proizvode i nešto žitarica, kaže Marija Dagostin.

Još bi se neki proizvođači uključili ali su im za sada prepreke nepremostive. Pčelar Vinko Dantinjana redovito na kontrole šalje uzorke svoga višestruko nagrađivanog meda. Analiza mu, međutim, vrijedi samo za pakiranje koje je analizirano.

Pred projektom "Domaće od malih nogu" još je puno posla. No, on je toliko važan da se oko njega i te kako valja potruditi.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.