Hrvatski radio

Radio Pula

Lome se koplja oko izgradnje novog pulskog Islamskog centra

26.11.2020.

14:15

Autor: Ivana Nežić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Dio stanovnika pulske četvrti Šijana i mjesnog odbora Busoler, ne želi da im se tik do kuća, izgradi Islamski centar s džamijom i minaretom. Riječ je o projektu koji planira pulska Islamska zajednica, za što je već kupljen građevinski teren. Oni tvrde kako je predviđen kulturni centar bez džamije.

Građanima je sporan način na koji je Grad to izveo, kako kažu - ispod stola, bez da ih itko išta pita. Apeliraju na Vladu i Državno odvjetništvo da im pomognu, jer, ističu, riječ je o malverzacijama i milijunskim transakcijama. 

Oko spornoga zemljišta od 17 tisuća četvornih metara danima se lome koplja. Dio stanovnika je ogorčen na gradske vlasti, koje ih o tome nisu obavijestile.

- Do jučer se nije moglo ništa na toj parceli graditi jer treba doći vatrogasni dom, a sad odjedanput više ne dolazi vatrogasni dom, izmijenjena lokacija, naravno, ima akt grada - govori jedna građanka.

Kažu kako nisu protiv izgradnje kulturnog centra pa ni džamije, ali ne na toj lokaciji. Stav Grada i mnogih sugrađana jest kako svaka manjina ima pravo na svoje te da o kupnji privatne parcele u vlasništvu Talijana s inozemnim adresama nisu bili upoznati. 

- Oni su to kupili sami bez konzultiranja s Gradom - od privatnih vlasnika, tako da u onom trenutku kad su građani saznali za kupnju tog zemljišta, u tom trenutku je saznao i Grad Pula. Namjena je mještovita, ne mogu se graditi nikakvi vjerski objekti, može se napraviti islamski kulturni centar koji Islamska zajednica ima namjeru napraviti - kaže zamjenik pulskoga gradonačelnika Robert Cvek.

Ali neki građani ne vjeruju: - Odjedanput islamska zajednica uspije naći osam Talijana koji su starosjedioci, nikad bili ovdje, nikad bili od '47, tako da starosjedioci nisu... i uspjeli su doći do tih Talijana, osam različitih s različim adresama, pod koronom i kupiti zemljište bez da ih je itko spojio. A Grad Pula, "jadan", ne može nikako stupiti u kontakt s njima. Postoje dokumenti koji dokazuju upletenost grada, mi ćemo to dokazati i pokazati. Znači, od akata koji su se potpisivali od 28. veljače do 1. listopada kad je naš gradonačelnik bio u posjetu muftiji u Zagrebu. Kvadratni metar stoji od 120 - 150 eura, a ovdje imamo jasne informacije da je kupljeno u manje od pola te cijene. Znači imamo milijunske transakcije. Imate gradsku, ispada sada, mafiju, koja u tim milijunskim iznosima pogoduje...

Milijuni će biti potrebni i za izgradnju centra. Na internetskim stranicama Islamske zajednice, od vjernika se traže donacije: - Kao i svugdje, u svakom gradu za sve. To su Božje kuće, bilo crkva, bilo džamija, bilo sinagoga, sve! Apsolutno da treba, to nikome ne bi trebalo smetati - kaže jedan građanin.

Zajednica u srcu Pule djeluje već 50 godina. Prostor je skučen i nema mjesta za parkiranje. Nova lokacija trebala bi obuhvaćati vrtić, škole restoran i još mnogo toga, ali ponavljaju, ne i džamiju.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.