Hrvatski radio

Radio Pula

Lorencin: Pri kraju smo kvalitetne turističke sezone

08.10.2013.

15:36

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prvih devet mjeseci pokazatelji u turizmu su dobri što nam nakon stresnog i neizvjesnog lipnja potvrđuje da smo pri kraju jedne kvalitetne turističke sezone. Istaknuo je to ministar turizma Darko Lorencin na predstavljanju ovogodišnjih turističkih rezultata u Rovinju.

Turistički rezultati za prvih devet mjeseci, koji predstavljaju 95 posto turističke godine, pokazuju kako imamo četiri posto više noćenja i 5,2 posto više dolazaka. U rujnu je zabilježeno čak 5,6 posto više noćenja u odnosu prema istom mjesecu prošle godine, navodi Lorencin. Prema prvim podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u Zagrebu je od siječnja do rujna ukupno ostvareno 11 milijuna i 590 tisuća dolazaka te 69 milijuna 340 tisuća noćenja.

Povećanje PDV-a neće bitno utjecati na turizam jer smo i prošle godine radili s višim stopama poreza na hranu i piće, tvrdi Lorencin. S manjim porezom veća je konkurentnost, no to još uvijek spada u korekciju poreza i ne bi trebalo imati veći utjecaj na tržište i investitore. 

Splitsko-dalmatinska županija ove je godine zabilježila skoro deset posto turističkog rasta te je prvi put ostvarila bolje rezultate od Kvarnera i tako se plasirala na drugo mjesto na hrvatskoj turističkoj ljestvici. Znatan rast turističkog prometa imao je i grad Zagreb od čak 15 posto, Dubrovačko-neretvanska županija  9,5, Šibensko-kninska rast od 7,1, Zadarska 6,9 te Ličko-senjska županija 4,6 posto. U turističkom prometu od siječnja do lipnja te u rujnu ukupno je ostvareno 5 mlijuna 70 tisuća dolazaka i 23 milijuna 830 tisuća noćenja.

Njemačko, austrijsko i češko tržište rasli su po stopi od 3 posto, dok je povećanje na mađarskom i francuskom tržištu 8 posto, a gostiju iz Poljske bilo je više za čak 17,6 posto. Mišljenja sam kako je tržište Velike Britanije izuzetno zanimljivo Hrvatskoj, istaknuo je Lorencin dodajući kako iduće godine očekuje oporavak talijanskog tržišta koje je, uz nizozemsko, ove sezone imalo pad noćenja od 2,5 posto.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.