Hrvatski radio

Radio Pula

Luka Kancelar slavodobitnik 46. Trke na prstenac

22.08.2021.

21:49

Autor: Tatjana Kaštelan

Luka Kancelar na konju Furia Pipi slavodobitnik Trke na prstenac (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Luka Kancelar na konju Furia Pipi slavodobitnik Trke na prstenac (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Slavodobitnik 46. Trke na prstenac koja je održana u Barbanu je Luka Kancelar s osvojenih sedam punata. Natjecanje je proteklo pod posebnim epidemiološkim mjerama, no unatoč tome okupila je brojne turiste.

34-godišnji Luka Kancelar iz Frkeči na konju Furia Pipi slavodobitnik je ovogodišnje 46. Trke na prstenac. Tu je pobjedu, kaže, čekao cijeli život.

Na 150 metara dugoj stazi Gradišću borilo se šesnaest konjanika. Pratile su ih dvije tisuće gledatelja, uz potvrdu o preboljenju, cijepljenju ili s negativnim brzim antigenskim testom na covid. Među njima je bio načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Obnovljena Trka na prstenac stara je 46 godina, ali njezina povijest seže do davne 1696., kaže načelnik Općine Dalibor Paus. Danas je ova viteška igra pomogla razvoju konjičkog turizma na Poluotoku. Zadovoljni smo turističkim rezultatima, dodaje Paus.

Izaslanica premijera Andreja Plenkovića, ministrica Turizma i sporta Nikolina Brnjac optimistična je u vezi s očekivanjima turističkih rezultata. Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je velik značaj ove Trke za turizam i razvoj, a u vezi s epidemiološkom situacijom kratko poručio – cijepite se.

Prva Trka na prstenac se prije 325 godina počela održavati kako bi se ljude privuklo u Barban. Danas je ona zaštitni znak Barbana. Te je, bez nekih popratnih programa, pod posebnim epidemiološkim uvjetima, ipak uspješno održana.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Luka Kancelar slavodobitnik 46. Trke na prstenac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK