Hrvatski radio

Radio Pula

"Mali projekti za bolje sutra"

26.04.2021.

14:56

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

Foto: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

Foto: - / -

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva raspisala je Natječaj za male projekte u zajednici "Mali projekti za bolje sutra". Mali projekt podrazumijeva skupinu aktivnosti skupine građana u lokalnoj zajednici koji djeluju na dobrobit šire lokalne zajednice.

Projekte na Natječaj uz udruge, mogu podnijeti i ustanove te mjesni odbori, važno je da je sjedište prijavitelja registrirano u gradovima i općinama koji su članovi Fonda gradova i općina: Buje, Buzet, Funtana, Labin, Lanišće, Ližnjan, Marčana, Medulin, Novigrad, Pazin, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vodnjan i  Vrsar. 

Mali projekt podrazumijeva skupinu aktivnosti pokrenutu od strane skupine građana u lokalnoj zajednici koji djeluju kroz udruge, ustanove ili mjesne odbore za dobrobit šire lokalne zajednice. Cilj malog projekta je doprinijeti rješavanju konkretnih problema u lokalnoj zajednici.

Mali projekt se može provoditi u jednom od slijedećih prioritetnih područja:

  1. Razvoj lokalne zajednice
  2. Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja

U sklopu Natječaja, potiče se i dodatno boduje umrežavanje udruga, ustanova i mjesnih odbora te volonterstvo kako bi se povećao društveni kapital u lokalnim zajednicama i doprinijelo rješavanju zajedničkih problema, ali u konačnici i stvorio temelj za daljnje projekte razvoja lokane zajednice. Sve aktivnosti projekta moraju biti besplatne za korisnike. 

Ukupan fond sredstava iznosi 250.000,00 kuna a prijavitelj za svoj projekt može ostvariti financiranje do 25.000,00 kuna. Svi prijavljeni projekti moraju se provoditi u gradovima i općinama članovima Fonda gradova i općina u maksimalnom trajanju do 6 mjeseci u razdoblju od 01. kolovoza 2021. do 01. ožujka 2022. godine. 

Rok za prijavu na natječaj je 26. svibnja, a cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je na web stranici Zaklade: www.civilnodrustvo-istra.hr u dijelu "Otvoreni natječaji". 

Navedeno može biti poticaj građanima da se uključe u projektne aktivnosti te iznesu svoje ideje ili sugestije, ali može biti primjer svim budućim prijaviteljima te poticaj za međusektorsku suradnju. 

Sve velike stvari nastaju na inicijativama pojedinaca. Pokrenite ideju, okupite ljude i učinite više za svoju lokalnu zajednicu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.