Hrvatski radio

Radio Pula

Mališani Dječjeg vrtića u Buzetu griju se na toplinu iz zemlje

22.01.2016.

13:31

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnovljivi izvori energije sve se više primjenjuju u našim odgojno-obrazovnim ustanovama. Tako se odnedavno mališani Dječjeg vrtića u Buzetu griju na toplinu iz zemlje. Nov način grijanja, osim što pridonosi očuvanju okoliša, donosi i znatnu financijsku uštedu.

Mališani u buzetskim vrtićima mogu se bezbrižno igrati. Temperatura u prostoriji pogodna je za njihove aktivnosti. Edina Rubić, odgojiteljica u vrtiću kako kako je temperatura svugdje je ista i u hodniku, garderobi, kupatilu, sve je baš lijepo ujednačeno.
Temperatura je 22 stupnja. Sve se prati i upravlja pomoću računala. U svakome trenutku zna se kolika je temperatura u vrtiću. Silvana Pavletić, ravnateljica dječjeg vrtića ističe kako je djeci toplo i ugodno. Prostori se zagrijavaju 24 sata i vikendom i blagdanima, kaže ravnateljica.

Za to je zaslužan takozvani hibridni geotermalni solarni sustav. Solarni paneli griju vodu u spremnicima, a zemlja čuva toplinu koja dalje služi za grijanje prostorija. Buzećani su nedavno, jedini u Istri, uveli taj sustav i izbacili grijanje na loživo ulje. Silvana Pavletić, ravnateljica dječjeg vrtića ističe kako je možda prerano govorit o uštedana. Procjene su da kod takvih sustava grijanja, u odnosu na konvencionalne, je ušteda od 30 do 70%.

Štedljivo za budžet i neškodljivo za okoliš. Uskoro će i buzetska onovna škola prijeći na grijanje na pelete. Uvođenje novih sustava grijanja u vrtić i školu, Grad je stajalo oko 2 milijuna kuna. No, 85 posto novca dobili su iz europskih fondova. Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta kaže kako je cilj je do 2020. godine za 20% smanjiti emisije tih štetnih plinova i postići 20% ušteda u cjelokupnom sustavu.


Buzet želi postati zeleni grad, a ovim je sustavima grijanja korak bliže k tomu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.