Hrvatski radio

Radio Pula

Malvazija je vino s velikim potencijalom

15.05.2016.

10:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vinistra nije samo najveća domaća izložba vina i vinarske opreme već je i mjesto na kojem se stvaraju trendovi na hrvatskoj vinskoj sceni. Kako je lanjska berba bila izvrsna, kao tema "vinskih razgovora" ove se godine nametnulo pitanje potencijala tih vina za odležavanje.

Već sada je jasno kako je će berba 2015-te biti referentna godina za kakvoću vina te kako će ono biti izvrsno i za odležavanje. Stvaranje takvih vina od vinara traži puno znanja i vještine te što je posebno važno, visoku kakvoću grožđa, ističe dugogodišnji ocjenjivač na Vinistri enolog Mario Staver.

Potencijali malvazije kao odležanog vina tek se otkrivaju ali ono što je do sada pokazala vrlo je poticajno, ocjenjuje Franko Cattunar ovogodišnji šampion Vinistre u odležanim malvazijama.


Najnagrađivaniji ovogodišnji vinar Marko Fakin ovjenčao se, među ostalim, i šampionskom titulom za svoju mladu malvaziju. Od dijela uroda, kaže, napravljena je i macerirana malvazija koja već odležava u barik bačvama od akacije.

Nakon odlično odrađenog posla s podizanjem kakvoće svježe malvazije do razine vrhunskog vina, pred istarskim je vinarima, čini se, novi izazov - od ove autohtone sorte napraviti isto tako kvalitetno odležano vino.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.