Hrvatski radio

Radio Pula

Manje kupaca na pulskom markatu, zimske nevolje za povrtlare

19.01.2021.

15:23

Autor: Klara Dujmović

Foto: snimka zaslona/HRT

Foto: snimka zaslona/HRT

Foto: - / -

Zima je smanjila broj prodavača i kupaca na pulskoj tržnici. Vremenske neprilike glavobolje zadaju i pulskim povrtlarima koji na njivama u okolici pule ubiru kupusnjače. Oštetila ih je ili nedavna hladnoća, a prije nje obilne kiše. Urod je dobar, no to se ne može reći za otkupne cijene.


Poluprazna je pulska tržnica. Manje prodavača i kupaca. Potrvđuje to i prodavačica Vanda Trstenjak:  - Prodaja je pravo zimska. manje je ljudi. Traži se standardno, uvijek isto... malo blitve, špinata..."

Ono što se nudi sezonsko je i svježe. Kupci su zadovoljni: - Dobro je. Ono što meni treba ja nađem. Čak ni cijene nisu previše visoke po meni. Nekako su normalne...

A na njivama prava bitka. Srne, zečevi, mraz, pa i lopovi prijete kupusnjačama. Sandiju Zohilu zbog vlage je propalo 20 tisuća karfiola. Nedavni je mraz dotaknuo i radić. No, srećom samo vanjske listove pa nakon čišćenja ostaje zdrava glavica. U otkupu će za kilogram dobiti oko 4 kune: - Idealno bi bilo da je od 5 do 5 i pol kuna. Jer recimo samo jedna kašeta prazna košta sa PDV-om 5 kuna. Mi moramo platiti tu praznu ambalažu.

Još je niža otkupna cijena kupusa. Svega kunu i 80 lipa za kilogram. Srećom prinosi su uobičajeni - 40 tona po hektaru. No, na kraju ne ostaje mnogo kaže Dario Marčeta, poljoprivrednik iz Valbandona: - Ako vam ostane 10, 15 posto je dobro, a to je malo. Pokrite sve troškove, samo berba je 15%, 10 je transport, a gdje je sjeme, gdje je sadnja?!

Nakon desetljeća rada na zemlji na sve su naučeni. Bore se i guraju dalje. Uz berbu kupusnjača već pripremaju zemlju za proljetnu sadnju krumpira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.