Hrvatski radio

Radio Pula

Marčana: 100 godina Proštinske bune

17.04.2021.

19:44

Autor: Danijela Dorani

(Foto:Saša Miljević/PIXSELL)

(Foto:Saša Miljević/PIXSELL)

Foto: - / -

Svečanom obilježavanju 100-godišnjice Proštinske bune nazočili su i predstavnici lokalnih vlasti, antifašističkih udruga te bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Prisjetili su se povijesnih događaja i istaknuli značaj Proštinske bune u suvremenom kontekstu.

Pobuna seljaka Proštine protiv fašističkog terora trajala je od početka veljače 1921., do 5.IV.1921., gotovo istodobno s pokretom rudara na Labinštini. Bio je to otpor protiv terora nad Hrvatima, Slovencima i i ideološkim neistomišljenicima u Istri. Kako bi zastrašili stanovništvo fašisti su upadali u istarska sela.

Prvi takav pohod u Krnicu i Proštinu poduzele su u noći 2–3.II.1921., drugi sredinom ožujka, a treći početkom travnja iste godine. Zbog toga su Proštinari odlučili pružiti organizirani otpor koji su fašisti krvavo ugušili, spalivši selo Šegotiće. Od 400 osoba privedenih u pulski istražni zatvor, protiv 12-orice pokrenut je kazneni postupak, ali su odlukom talijanske vlade potpali pod opću političku amnestiju i oslobođeni daljnjega sudskoga progona. Glavni organizator otpora bio je Ante Ciliga.

Osobno sam ga poznavao, zapalio je iskru koja i danas gori, rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.
Potrebu za jedinstvom istaknuo je i predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istre Branko Oplanić. Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško nada se da smo od povijesti nešto naučili:
Prigodne govore održali su i zamjenik župana Fabrizio Radin te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.