Hrvatski radio

Radio Pula

Marčana dobiva suvremeno reciklažno dvorište

26.10.2021.

20:28

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Zelena Istra/ustupljena fotografija

Foto: Zelena Istra/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U Marčani je održana konferencija za medije povodom predstavljanje projekta "Izgradnja reciklažnog dvorišta u Općini Marčana”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.467.977 kuna, od čega je 3.795.655,87, odnosno 85%, osigurala Europska unija, a preostalih 15% Općina Marčana.

Projekt su predstavili Predrag Pliško, načelnik Općine Marčana, Igor Stari, direktor komunalnog poduzeća „Herculanea” koja će upravljati reciklažnim dvorištem te Nina Brnić iz Udruge Zelena Istra, koja provodi informativno-izobrazne aktivnosti u okviru projekta.

Otvorenje reciklažnog dvorišta planirano je za početak prosinca. Stavljanjem u funkciju reciklažnog dvorišta unaprijedit će se sustav održivog gospodarenja otpadom za stanovnike s područja Općine Marčana koji će, uz sustav odvojenog prikupljanja na kućnom pragu koji je uveden početkom listopada ove godine, dobiti i mogućnost pravilnog zbrinjavanja svih ostalih vrsta otpada. Između ostalog, građani će u reciklažnom dvorištu moći besplatno odložiti sve vrste problematičog otpada, električni i elektronički otpad te glomazan otpad. Na taj će se način povećati stopa pravilno odvojenog otpada koji će biti spreman za ponovnu uporabu i recikliranje kao i smanjiti pojava divljih odlagališta otpada.

Osim izgradnje reciklažnog dvorišta projekt obuhvaća i provedbu informativno – izobraznih aktivnosti koje provodi Udruga Zelena Istra. Projektom je obuhvaćena izrada promotivnih materijala za građane: letak, brošura projekta, zvučna knjiga za slijepe i slabovidne osobe te jumbo plakat i plakat projekta. Osim informiranjem putem tiskanih materijala, građani će moći prisustvovati i edukativnim predavanjima koja će se tijekom studenog i prosinca održati u svih sedam mjesnih odbora na području općine. Mještani Općine Marčana će na predavanjima moći naučiti sve o svrsi i funkcioniranju reciklažnog dvorišta i novom sustavu odvojenog prikupljanja otpada, ali i upoznati se s konceptom zero waste načina života te dobiti mnoštvo savjeta o tome kako smanjiti i ponovo upotrijebiti otpad te kako pravilno kompostirati. Za umirovljenike će se organizirati posebna edukativno – kreativna radionica na kojoj će, uz osnovne informacije o pravilnom postupanju s otpadom, sudjelovati u kreativnoj radionici ponovne uporabe. U okviru projekta već je provedeno i nekoliko radionica za najmlađe: dvije radionice u Dječjem vrtiću „Vrtuljak” te jedna radionica u Osnovnoj školi Marčana, a do kraja tjedna provest će se još dvije radionice za osnovnoškolce. Radionice su također edukativno – kreativnog karaktera: nakon prvog edukativnog dijela najmlađi su oslikavali svoje trajne platnene torbe, a učenici predmetne nastave okušali su se u ponovnoj uporabi te su od stare majice također izradili torbu.

Radionice u marčanskoj školi (Foto: Zelena Istra/ustupljena fotografija)

Radionice u marčanskoj školi (Foto: Zelena Istra/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.