Hrvatski radio

Radio Pula

Marčanci protiv kamenoloma

11.02.2015.

14:22

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest mještana Marčane i Zelena Istra dobili su sudski spor protiv Ministarstva zaštite okoliša. Ministarstvo je naime izdalo rješenje o prihvaljivosti za okoliš dvaju kamenoloma u okolici Marčane. Sudska presuda se odnosi na kamenolom bliže mjestu, iz kojeg je tvrtka Kamen produkt d.o.o. planirala eksploatirati karbonatne sirovine. Spor oko drugog kamenoloma još je u tijeku.

Upravni je sud u Rijeci u obrazloženju presude naveo kako zahvat nije usklađen sa županijskim i općinskim prostornim planom, te da studija utjecaja na okoliš uopće nije predvidjela varijanta rješenja, iz kojih bi se vidjelo postoji li po okoliš bolji način eksploatacije rudnika od površinskog miniranja i kopanja.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre kaže kako su uspjeli dokazati da svaka studija utjecaja na okoliš mora imati obrazloženje zašto je neka varijanta bolja za zajednicu, za okoliš i za gospodarstvo. Naime, na području blizu planiranog kamenoloma nalazi se i vrijedno arheološko nalazište.

Nenad Kuftić, mještanin tužitelj pojašnjava da je tamo bila prijestolnica Histra koja je srušena pod opsadom Rimljana.
Mještani koji su tužili Ministarstvo uopće ne vide kakva je korist od kamenoloma za zajednicu, osim što bi tvrtki 'Kamen produkt' donosio prihod.  Nema, kažu, novih radnih mjesta, vrtića, škola.

Zanimljivo je i da je Ministarstvo za zaštitu okoliša na sudu pokušavalo dokazati kako udruga za zaštitu okoliša, Zelena Istra, nema pravo biti stranka u sporu. Također, potpuno je nejasno kako su mogli izdati rješenje za kamenolom za eksploataciju karbonalne mineralne sirovine, koji uopće nije dopušten prostornim planom. Kao što nije dopušteno ni otvaranje kamenoloma na manje od 500 metara od najbližih kuća. Ministar Mihael Zmajlović u ovome vidi administrativni problem, odnosno, neusklađenost prostornog plana općine i županije.

Ukoliko je došlo do propusta prilikom izdavanja prvog rješenja, pokrenut ćemo internu proceduru utvrđivanja odgovornosti, kaže ministar. Može li interna procedura riješiti to što okoliš od Ministarstva za zaštitu okoliša štiti sud, nije baš jasno.

Pogledajte galeriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.