Hrvatski radio

Radio Pula

Masline se beru u cijeloj Istri

07.10.2016.

14:27

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri je, nikad ranije, još prije desetak dana počela berba maslina. Prvi su u berbu krenuli maslinari na samom jugu Poluotoka, ne bi li tako očuvali plod od jakog napada maslinine muhe, a ovog se vikenda u uljarama očekuju prve veće količine ranih sorti.

 

U porečkoj Agrolaguni, neovisno o trendovima sve ranije berbe, masline ne počinju brati prije listopada. Očekivanja od ovogodišnjeg uroda su velika, na razini prošle rekordne godine, kad je od 65 tisuća stabala na 220 hektara dobiveno oko 150 tisuća tona ulja. Kakvoća je, već sada na početku berbe koja će trajati oko mjesec dana - visoka kaže voditeljica proizvodnje maslinova ulja Katja Gašparini.

I dok se svi nadaju visokim randmanima i dobrom urodu, maslinari južne Istre s područja općine Medulin boje se da to baš neće biti tako. Zbog napada maslinine muhe krenuli su u berbu već krajem rujna pa je na tom području u Bajolama, proradila i prva uljara. Ipak, čini se da nije tako loše kako su se maslinari bojali, kaže njen vlasnik Davor Zanini.

Zbog dvije dobre berbe za redom za potrošače stiže dobra vijest - najveći istarski proizvođači ulja najavili su niže cijene ulja. No, teško je očekivati da će to učiniti i mali proizvođači koji za sada nemaju problema s prodajom svojih tzv. butik ulja unatoč, za naše prilike, vrlo visokim cijenama.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.