Hrvatski radio

Radio Pula

Master plan istarskog turizma

29.01.2015.

11:10

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

u četvrtak, 29.siječnja istječe rok za dostavu ponuda za izradu Master plana istarskog turizma od 2015. do 2025. godine. Riječ je o važnom dokumentu koji će definirati smjernice daljnjeg razvoja istarskog turizma te pomoći boljem pozicioniranju Istre na turističkom tržištu. Master plan bi trebao biti gotov ove godine.

Istra je prvi Master plan turizma imala za razdoblje od 2004. do 2012. godine i on je pokazao pozitivne i negativne strane razvoja turizma, pa će poslužiti i kao smjernica za izradu novog plana. Važnost će biti dana projektima koji su promijenili ponudu i pozicionirali Istru u vrhunsko odredište, a poseban naglasak bit će na onim ciljevima koji nisu ostvareni prethodnim planom, kaže direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Od pozitivnih stvari učinjenih u desetogodišnjem razdoblju Ivošević izdvaja dobru promidžbu odredišta, repozicioniranje na višu razinu što pokazuju značajne svjetske nagrade, zatim projekte selektivnog karaktera posebice u unutrašnjosti Istre i konkurentnost. S druge strane, struktura smještajnih kapaciteta razvijala se suprotno od postavljenih smjernica, rastao je broj postelja u privatnom smještaju i kampovima. Smještajni kapaciteti u hotelima i turističkim naseljima, umjesto povećanja, smanjeni su, ali i podignuti na višu kategorizaciju. Novim će se planom to promijeniti, ističe Ivošević.

Službeno otvaranje ponuda za izradu Master plana istarskog turizma bit će 6. veljače. Ako se tada odabere izrađivač, plan bi trebao biti gotov u roku od 5 mjeseci i vrijedit će idućih deset godina.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.