Hrvatski radio

Radio Pula

Mate Parlov u Puli mora dobiti spomenik koji je najavljen odavno

25.01.2017.

13:23

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spomenik boksačkom velikanu Mati Parlovu još je uvijek daleko od postavljanja i svečanog otvaranja. Grad Pula, Hrvatski boksački savez i obitelj Parlov još traže rješenje kojeg u Puli za sada na žalost nema.

Spomenik kojeg je odavno izradio akademski kipar Ante Jurkić na inicijativu Hrvatskog boksačkog saveza trebao bi biti postavljen u Puli. Umjesto potvrđivanja lokacije oko koje bi se trebali složiti svi zainteresirani u medijima se zavrtjela priča po kojoj bi kip pulskog boksačkog velikana mogao biti postavljen u Zagrebu.

A na putu rješenja stoji mišljenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. U trokutu grad Pula - konzervatori - obitelj Parlov sve moguće lokacije opterećene su  neslaganjem zainteresiranih. Spomenik najvećem hrvatskom sportašu u 20. stoljeću tako do daljnjeg ostaje spremljen u skladištu na čekanju. Tko će prvi popustiti i kakav će kompromis biti postignut najmanje je bitno. Spomenik mora biti postavljen u Puli jer to je najmanje što Mate Parlov zaslužuje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.