Hrvatski radio

Radio Pula

Maturanti pisali esej na državnoj maturi

18.06.2015.

10:41

Autor: Jana Radić, Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Maturanti su nakon odgode ipak pisali esej iz hrvatskog jezika. Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad sudionicima krađe u pulskoj gimnaziji 'Jurja Dobrile' zbog kojeg je ispit iz državne mature iz hrvatskog jezika odgođen za jedan dan te je pričinjena golema materijalna šteta.

Nakon odgode pisala se matura iz hrvatskog jezika jer su u privatnoj srednjoj školi Jurja Dobrile u Puli ukradena dva primjerka ispita. Policija je uhitila petero osumnjičenih za krađu ispita među kojima su trojica osamnaestogodišnjih mladića i jedna djevojka, te 43-godišnja žena.

Kriminalističkom istragom potvrđena je sumnja da su maturanti ukrali ključ, otvorili prostoriju u kojoj su bili ispiti i otuđili ih, potom vratili ključ a ispite odnijeli 43-godišnjakinji, navodno majci jednog od mladića, koja ih je uništila.

Terete se za djela teške krađe i skidanja službenog pečata a 43-godišnjakinja za pomoć počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela. 

Budući da je riječ o mlađim punoljetnicima koji nemaju navršenu 21 godinu, cijeli će se postupak voditi prema Zakonu o sudovima za mladež. Kako je zbog nedjela za koja se terete, četvero maturanata noć provelo na policiji, nisu zajedno sa svojim kolegama pristupili ispitu hrvatskog jezika na državnom maturi.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.