Hrvatski radio

Radio Pula

Mediji i zdravlje

27.06.2015.

15:23

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Grožnjanu se održao dvodnevni tečaj pod nazivom „Mediji i zdravlje". Posvećen je zdravstvenim politikama političkih stranaka u Hrvatskoj, a rasprava je pokazala da će se oko ovog važnog pitanja u predizbornoj godini lomiti koplja i skupljati politički bodovi.

Imamo dobar zdravstveni sustav, s europskim standardima i dostupan svim građanima. U ustvrdio je ministar zdravlja Siniša Varga predstavljajući zdravstveni program SDP-a i oštro kritizirajući onaj HDZ-a slikovito ga nazvavši dolinom suza.

HDZ-ovaca u grožnjanu nije bilo, no zato su kritike postojećem zdravstvenom sustavu upitili Laburisti. Nansi Tireli kao problem ističe nenamjensko i nekontrolirano trošenje novaca, a neprihvatljivim drži i donošenje novih zakona po hitnoj proceduri bez stranaka, lječničke struke, pacijenata.

Predsednika hrvatske liječničke komore Trpimira Golužu brine prespektiva sustava koji je, smatra, ozbiljno ugrožen kadrovskim deficitom i neodrživim financijskim okvirom u kojem posluje.

Bez političkog konsenzusa teško je imati efikasan zdravsteni sustav, smatra i Ivica Belina predsjednik koalicije udruga u zdravstvu udruge. Belina ističe kako trenutno iammo sustav koji se previše bavi sam sobom, a premalo zdravljem građana.

Poslušajte tonski zapis. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.