Hrvatski radio

Radio Pula

Medulin-legalizacija otvorila vrata apartmanizaciji

14.03.2017.

15:20

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Medulinu su mnogi nezadovoljni rezultatima legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Među njima je i načelnik općine Goran Buić, koji smatra kako se putem Zakona o legalizaciji u Medulinu legaliziraju objekti koji nisu bili u planu i tako otvaraju vrata nekontroliranoj apartmanizaciji općine.

Općina Medulin među prvih je pet turističkih destinacija u zemlji, lani je ostvarila 2,5 milijuna noćenja. Taj broj već desetu godinu raste po stopi od 3 posto. No, jednako se tako snažno Medulin bori s pretjeranom apartmanizacijom i čini se, sve više gubi tu bitku. Uskoro počinje nova sezona i turiste će dočekati nove novoizgrađene zgrade diljem medulinske obale. Urbanističkim planovima i javnim raspravama Medulinci planiraju izgled svoje općine. Problem se javi kod primjene Zakona o legalizaciji, koji dopušta legalizaciju objekata koji nisu bili u planu,kaže među ostalim, medulinski načelnik Goran Buić. Uz to, država sporo ili nikako ne uklanja nezakonite građevine, a najavljuje i novi val legalizacije. U Medulinu se pitaju ima li više uopće smisla donositi urbanističke planove, planirati svoj prostor kad se sve putem legalizacije poništava.

 

poslušajte prilog Jasminke Kalčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.