Hrvatski radio

Radio Pula

09:57 / 03.02.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Medulinska ladonja predstavlja Hrvatsku na globalnom natjecanju

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: - / -

"Najstarija Medulinka – čokoladno stablo naših uspomena“ - Ladonja na medulinskoj placi predstavlja Republiku Hrvatsku u natjecanju za Europsko stablo 2021. godine. Tim povodom u utorak 2. veljače u Medulinu je održana konferencija za medije.

Početak međunarodnog natjecanja za izbor Europskog stabla 2021. godine najavili su u ulozi domaćina načelnik Općine Medulin Goran Buić, savjetnica za društvene djelatnosti pri UO za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin Sonja-Barbara Bader te direktor Turističke zajednice općine Medulin Enco Crnobori, a putem video (Zoom) veze pridružile su im se dvije gošće - ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić te ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije Spomenka Mlinarić. Prva u ime ustanove koja vodi nacionalno natjecanje za izbor Hrvatskog stabla godine i nacionalni je koordinator Europskog natjecanja, a druga u ime predlagatelja prošlogodišnjeg nacionalnog pobjednika – Zaljubljenog ginka iz Daruvara, koji je na "europskom prvenstvu" postigao izniman uspjeh, plasiravši se na visoko 2. mjesto. 

- Stablo ladonje, ili ledonje, kako kažu stari Medulinci, simbol je ove place gdje živi više od stotinu godina. Općina Medulin prijavila je ovo po mnogočemu posebno i za život zajednice i mještane značajno stablo, na natjecanje za Hrvatsko stablo 2020. godine te je zahvaljujući mještanima, ali i stanovnicima Istre, prijateljima općine iz Hrvatske i inozemstva, u konkurenciji od osam finalista iz cijele zemlje "Najstarija Medulinka" pobijedila - rekao je načelnik Buić.

Pobjedom na natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine, održanom u listopadu prošle godine, medulinska je kandidatkinja nadišla lokalne i nacionalne okvire. Kao "Najstarija Medulinka – čokoladno stablo naših uspomena" predstavlja Republiku Hrvatsku te se od 1. do 28. veljače, zajedno s još trinaest stabala iz zemalja diljem Europe, natječe za prestižnu titulu NAJ Europskog stabla godine.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine (European Tree of the Year) po prvi puta održano je 2011., inspirirano popularnim festivalom Stabla godine koji se dugi niz godina organizira u Češkoj. Organizator europskog natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom. Natjecanje se ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabala, nego naglašava važnost pojedinih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, lokalnoj, nacionalnoj i europskoj, kroz priče koje svjedoče o prošlosti i povezanosti sa lokalnom zajednicom.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije te promocija pojedinačnih stabala i njihovih priča. Svake se godine natjecanju priključuju stotine tisuća glasača diljem Europe i šire. U 10 dosadašnjih godina natjecanja sudjelovalo je više od 3,3 milijuna ljudi. Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja. Time je, u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine, koje se prvi puta održalo 2018. godine. Prvi hrvatski kandidat za Europsko stablo 2018. godine bila je Azijska platana na trgu u Trstenom. Osvajanjem 7. mjesta potvrđeno je po prvi puta sudjelovanje Republike Hrvatske na međunarodnom natjecanju. Godine 2019. predstavnica Republike Hrvatske – Gupčeva lipa, zaštićeni spomenik prirode, osvojila je 11. mjesto, a 2020. godine, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara na "europskom prvenstvu" 2. mjesto.

Direktor Turističke zajednice općine Medulin Enco Crnobori predstavio je aktivnosti kojima će tijekom veljače uTZ podržati medulinsku ladonju u natjecanju - društvene mreže same turističke zajednice te suradnju sa županijskim TZ-om te Hrvatskom turističkom zajednicom na nacionalnoj razini s kojima je dogovorena podrška svim dostupnim kanalima, kako bi informacije i sadržaje povezane sa nastupom naše ladonje na europskom natjecanju vidjelo što više ljudi. 

Savjetnica za društvene djelatnosti u Općini Medulin, Sonja-Barbara Bader, u ulozi voditeljica projekta, istaknula je kako je ovo lijepa prilika da se naša zajednica i cijela Hrvatska još jednom ujedini. A zašto glasati za ovo naše stablo pojasnila je činjenicom da je "Najstarija Medulinka – ladonja s place" jedino stablo u međunarodnoj konkurenciji koje daje čokoladne plodove. Popularno znani kao čokolatini, ti plodovi ladonje dio su naših djetinjstva, danas naših uspomena.

Glasovanje se odvija putem Internet stranice www.treeoftheyear.org. Glasati se mora za dva stabla favorita, sa svake e-mail adrese. 

U razdoblju od 22. do 28. veljače rezultati glasovanja bit će tajni čime će faktor iznenađenja biti veći i išćekivanja proglašenja pobjednika neizvjesnije i uzbudljivije. Pobjednik natjecanja biti će proglašen tijekom on-line ceremonije iz Bruxellesa 17. ožujka godine u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.

Upute za glasovanje:

-           pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;

-           odabrati dva kandidata i glasovati;

-           za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;

-           glas će biti uvažen tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;

-           link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je: https://treeoftheyear.org/CR.