Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni dan Borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studeni

24.11.2017.

15:51

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

25. studenog, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom s ciljem apeliranja i osvješćivanja javnosti predstavnici istarske policije, sudstva i Sigurne kuće Istre održali su konferenciju za novinare u Puli.

„Ja sam dobro. Nitko ne mora znati da nisam.“. „Moram trpjeti za obitelj, za kćer. I moja je mama trpjela.“. – Ove postove žrtve nasilja s facebooka, koji u stvari sve govore, pročitala je Nataša Vitasović iz pulske policije na početku konferencije za novinare. Oko dvije trećine evidentiranog nasilja u obitelji žrtva je – žena, rekla je voditeljica odjela maloljetničke delikvencije Anica Idžaković.

Svako zlostavljanje nad majkom zlostavljanje je nad djetetom. A nažalost, prema riječima predsjednice Prekršajnog suda u Puli Dragice Grujić počinitelji su sve češće sinovi – prema majkama.

U Sigurnu kuću Istre ponekad je dnevno čak tri poziva za pomoć. Dva skloništa i dva ureda. Žene su zbrinute. No, problem nastaje kasnije – treba se zaposliti, uzdržavati dijete. Od poziva policije sve ide jako brzo, no kazneni sudovi su spori, ističe Jadranka Černjul iz Sigurne kuće Istre.

„Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć. A građane da ne zatvaraju oči pred nasiljem koje se događa u njihovu susjedstvu, već da o svemu obavijeste policiju na broj 192.“ – poručuju iz Sigurne kuće Istre.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.