Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

26.06.2013.

14:45

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga. Druženje na pulskoj tržnici bila je prigoda da policija, stručne službe i udruge upozore na taj rastući međunarodni problem. Predstavljeni su i dosadašnji uspješni rezultati prevencije zlouporabe droga, te aktivnosti udruga koje se aktivno bave rehabilitacijom i resocijalizacijom liječenih ovisnika.

Građani Pule vrlo su se rado jutros zaustavljali uz prigodno uređene štandove na pulskoj tržnici na kojima su bili izloženi leci i drugi materijali vezani uz problem ovisnosti. Dijelili su ih aktivisti i djelatnici policije koji su odgovarali i na pitanja građana, posebno zabrinutih roditelja. Kupovalo se i ekološko povrće koje su uzgojili liječeni ovisnici.

Udruga za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju liječenih ovisnika UZPIRO u Puli djeluje od 2005. godine i dosad je dala velik doprinos uključivanju liječenih ovisnika u društvo bez droge, rekla je jedna od volonterki u toj udruzi.

Uz istarsku policijsku upravu, u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga sudjelovali su i Obiteljski centar Istarske županije, Zavod za javno zdravstvo, Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, te udruge Institut i UZPIRO koje okupljaju liječene ovisnike.

Što je o dosadašnjim rezultatima Službe za organizirani kriminalitet Policijske uprave istarske rekao njezin voditelj Mile Orešković, a što volonterka u Udruzi za prevenciju i rehabilitaciju liječenih ovisnika; poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.