Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni dan muzeja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

18.05.2021.

11:06

Autor: Tomislav Šikić

Foto: MSUI(ustupljena fotografija

Foto: MSUI(ustupljena fotografija

Foto: - / -

Muzej suvremene umjetnosti Istre i ove se godine prigodnim programom uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja; virtualnom izložbom jumbo plakata realiziranih pod nazivom NO! Plakat u sklopu 26. Edukativne muzejske akcije u suradnji sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule.

Muzej suvremene umjetnosti Istre uključio se u 26. Edukativnu muzejsku akciju u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na temu – Izvanredno, oblikovanu kao raščlanjena riječ Iz / Van / Red / No!

Prilog IZVANREDNO ima nekoliko značenja: na izvanredan način, neredovito, posebno, izvrsno, izuzetno… i iz tih značenja slijedi da je izvanredno takvo stanje koje odudara od uobičajenog rasporeda, sastava ili programa ili koje je po osobinama ili svojstvima osobito, izvrsno, posebno.

Pedagoški odjel MSUI/MACI koristeći različite aspekte i verzije pojma i stanja izvanredno, realizira u sklopu edukativne akcije koja se diljem Hrvatske održava u razdoblju od 30. 04. do 30. 06. 2021. dvije teme: NO! Plakat i IZVANREDNE VIJESTI. Rezultate prve teme pod nazivom NO! Plakat predstavljamo na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2021. godine, u obliku virtualne izložbe grafičkih rješenja jumbo plakata petnaest učenika Grafičkog i Slikarskog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule, dok je realizacija druge teme u tijeku i biti će ostvarena do 15. lipnja 2021. godine sukladno planiranom hodogramu projekta. 

Kada iz riječi IZVANREDNO izdvojimo riječ NO, dobijemo negaciju na engleskom, gotovo univerzalno poznatom jeziku. Kada se ta ista riječ grafički / vizualno predstavi u tiskanom obliku uz znak uskličnika i predstavlja izričito i glasno ne, onda se sigurno zapitamo koju to poruku riječ NO! predstavlja. Ako bi NO! vidjeli negdje na jumbo plakatu, gledatelji, odnosno prolaznici zasigurno bi željeli znati što ta riječ predstavlja i zašto se nalazi na plakatu.

Zadatak je bio usmjeren na učenike grafičkog dizajna Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule s ciljem da od zadane riječi NO! osmisle kampanju, odnosno prijedlog za jumbo plakat kojim će jasno vizualno i grafički artikulirati poruku koju sa riječi NO! žele prenijeti prolaznicima. U projekt se, uz učenike Grafičkog dizajna uključilo i nekoliko učenica Slikarskog dizajna, a neki od njih su uz idejno i vizualno rješenje naveli i pismeno  obrazloženje svoje ideje. Koristili su riječ NO u različitim oblicima, a odabran je i najuspješniji rad koji će biti izveden u formatu jumbo plakata i postavljen u gradskom  javnom prostoru.

Nagrađeni rad Nike Lauko - Tićak, učenice 4. razreda Grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli jednoglasno je izabran od tročlanog stručnog žirija u sastavu: Iva Gašparić, muzejski pedagog MSUI/MACI, Davor Kliman, ravnatelj Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula i Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica - kustosica MSUI/MACI.
 
Jumbo plakat sa Nikinim grafičkim rješenjem od danas je postavljen na lokaciji Flaciusova ulica u Puli (nasuprot glavne pošte) gdje ga možete pogledati u naredna dva tjedna.
 
- Plakat je prvenstveno potaknula aktualna kampanja protiv pasa na lancu, koja se trenutno provodi u Hrvatskoj, kao i moja ljubav prema životinjama, te osobno svakodnevno iskustvo sa ovakvim oblikom nasilja nad životinjama. Ovim plakatom podržavam kampanju protiv pasa na lancu, te je moj cilj informirati što veći broj ljudi o ovome problemu - rekla je Nika Lauko - Tićak. 
 
U PROJEKTU  SU SUDJELOVALI:

Nina Bulešić, Donata Butković, Lina Cukrov, Stefani Darrer, Mia Duić, Lorena Kajić, Ema Kuna, Nika Lauko-Tićak, Maja Maržić, Lana Medica, Andrea Mikovčić, Mia Milotić, Ana Pašić, Jan Pavletić i Lana Polonijo, uz vodstvo profesora Denisa Sardoza.

Uz online program posjetitelji na Međunarodni dan Muzeja na adresi Sv. Ivana – S. Giovanni 1 mogu pogledati stalni postav te projekciju koja donosi uvid u zanimljivu povijest "STARE TISKARE" koja je doživjela brojne utilitarne transformacije; od austrougarske vojarne do prostora za suvremenu umjetnost.  

RADNO VRIJEME MUZEJA  18. svibnja 

10.00 – 20.00 sati 

ULAZ SLOBODAN!

Muzejska pedagoginja Iva Gašparić o Međunarodnom danu muzeja u MSUI-u

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.