Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni dan Palčića obilježava se u Istri

17.11.2017.

15:22

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Klub roditelja Palčić tradicionalno ga obilježava u Puli, Buzetu i Medulinu. Namjera je osvijestiti zajednicu o problemima s kojima se susreću prijerođene bebe i njihovi roditelji.

Nakon niza aktivnosti u ovom Ljubičastom tjednu, u 17 sati, simbolično na datum svjesnosti o prijevremenom rođenju, u Medulinu će u toj boji koja je simbol Palčića zasvijetliti ukrasna rasvjeta, za bebe koje su rođene prije 37. tjedna trudnoće i njihove roditelje.

Namjera je osvijestiti javnost i pomoći i roditeljima i djeci, ističe Sonja Bader iz Općine Medulin. Uz simboličnu rasvjetu tu je i donacija Općoj bolnici Pula; ove godine to su grijači bočica za mlijeko.

Klub roditelja Palčić od 2013. godine djeluje u Istri i puno je učinio u zbližavanju roditelja prijevremeno rođenih beba. Nekada nisu imali koga pitati za iskustvo, jer je razvoj svake takve bebe posve različit, kaže voditeljica pulskog Kluba Palčić Gordana Damjanić Maroh.

Svako deseto dijete u Istri je prijevremeno rođeno, a tako je u ostatku Hrvatke i svijeta. Opasnosti prijevermenog poroda su nemjerljive, ističe Gordana Damjanić Maroh. Stoga se nizom aktivnosti osvješćuje javnost o ovoj posebnoj skupini djece te pomaže njihovim roditeljima kojima često nije lako jer je priča svake prijerođene bebe drugačija.

Početak Ljubičastog tjedna krenuo je još prošle nedjelje kada su se u Ližnjanu simbolično pustili ljubičasti papirnati brodići u more. U toj boji na Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, 17. studenog, svjetle medulinska riva i pulski rotor.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.