Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2013.

15:28

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema statističkim podacima, u Hrvatskoj svaka treća žena trpi fizičko nasilje, 30 žena godišnje biva usmrćeno od kojih polovica od nasilnog partnera. Podaci također pokazuju zabrinjavajući trend porasta broja majki koje zlostavljaju njihovi sinovi.

Razlog tome, kažu stručnjaci, može se tražiti u generacijskom prijenosu nasilja, gdje djeca odrastajući u obitelji u kojoj se nasilje događa i sami postaju zlostavljači. Podaci su predočeni na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Istarskoj u Puli. 

Iako fizičko nasilje ostavlja vidljive tragove na žrtvama, ono je tek dio nasilnog ponašanja. Žene su sve češće izložene i psihičkom, emocionalnom, ekonomskom i seksualnom nasilju. Policijska uprava istarska tijekom 2012. evidentirala je 40 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji koja su nad 38 žena počinili bračni i izvanbračni partneri te djeca ili članovi šire obitelji, izjavila je Anica Idžaković, voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju.

Sudeći prema podacima za prvo polugodište, i u ovoj godini nasilje u obitelji nad ženama se nastavlja i ponavlja. Policija prema postojećim zakonima pri intervenciji žrtvu nasilja najprije mora obavijestiti o njezinim zakonskim pravima, od izdvajanja nasilnika iz obitelji i zabrane približavanja nasilnika žrtvi do smještanja žrtve u tajna skloništa u kojima je od 2006. do danas u Istri prihvat našlo više od 115 žena i djece. O tome je govorila Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra.

Edukacije za prepoznavanje nasilja u obitelji i o postupcima koje treba poduzeti, održane su već za djelatnike državnih vrtića u cijeloj Istri, a uskoro će biti održane i za stotinjak teta u privatnim vrtićima. Različite edukacije pohađaju i specijalizirani policijski službenici kako bi pravilno pristupili žrtvama nasilja kada izađu na mjesto događaja.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.