Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni je Dan turističkih vodiča

21.02.2017.

12:41

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan turističkih vodiča. Prvi put obilježen 1990. godine na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča. Turistički vodiči na svoj dan upozoravaju na važnost zaštite njihovih interesa u okviru europske direktive, sve kako se zaštitila kvaliteta i struka.

Domaći turistički vodiči traže da se zakonski odredi da i njihovi kolege iz ostalih zemalja Europske unije za vođenje na posebnim, zaštićenim lokalitetima u Hrvatskoj moraju položiti dodatni ispit. Oni mogu raditi taj posao diljem zemlje, a domaći vodiči, uz opći ispit, polažu i ispite za vođenje na posebnim lokalitetima, upozorava Rossana Matejčić Miljević iz Društva turističkih vodiča Pule.

Ističe kako treba izmjeniti Pravilnik o priznavanju inozemnih kvalifikacija i da u njemu treba stajati da strani vodiči koji traže kod nas dozvolu za privremeni rad, trebaju polagati ispite za određene lokalitete na koje žele voditi goste. U tom slučaju bismo bili ravnopravni. S druge strane mi želimo i dalje zadržati naše županijske licence, pa onda svaki vodič prema svojim interesima može položiti ispite za lokalitete u određenim Županijama u koje misli voditi turiste, kaže Rossana Matejčić Miljević


Ministar turizma Gari Cappelli podupire turističke vodiče i njihov zahtjevima ističući kako se taj problem treba regulirati kroz izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu. Negdje gdje smatramo da nismo dovoljno zaštićeni u tom segmetu ćemo potražiti svoja prava i s prijedlozima ići prema Europskoj komisiji. Tražit ćemo slične primjere u drugim Europskim zemljama i njim ćemo primjeniti i kod rada naših turističkih vodiča, ističe Gari Cappelli.

Turistički vodiči ističu kako je osnovana radna grupa koja će predložiti izmjene Pravilnika o priznavanju kvalifikacija stranih turističkih vodiča. Na svoj dan istaknuli su i važnost turističkih vodiča u interpretaciji kulturne i povijesne baštine, tradicijskih običaja, prenoseći gostima specifičnosti našeg kraja pa su, kažu i svojevrsni ambasadori hrvatskog turizma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.