Hrvatski radio

Radio Pula

15:10 / 20.03.2019.

Autor: Tatjana Kaštelan

Međunarodni kongres građevinara u Rovinju

Međunarodni kongres u povodu stote obljetnice Građevinskog fakulteta u Zagrebu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Međunarodni kongres u povodu stote obljetnice Građevinskog fakulteta u Zagrebu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Rovinj je domaćin Međunarodne konferencije o građevinarstvu. Naglasak brojnih panela, izlaganja i razgovora je na održivom razvoju materijala i građevina te dodanoj vrijednosti proizvoda. Konferencija je organizirana u povodu stote obljetnice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Međunarodni kongres građevinarstva okupio je više od 450 međunarodnih stručnjaka u području materijala, konstrukcije i drugih građevinarstvu srodnih područja. Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu zadnjih godina bilježi velike međunarodne uspjehe u području inovacija i novih tehnologija, kaže dekan Stjepan Lakušić.

Cilj je povezati akademsku zajednicu i znanost jer upravo takva poveznica osigurava konkurentnost ne samo gospodarstva već i znanstvenika, nastavnika koji imaju zadaću te infomracije dalje distribuirati. Deficitarni su profili građevinskih djelatnika i nema razvojnog projekta bez kvalitetnog hrvatskog inženjera, ističe dekan Lakušić. Jer on ostaje i pomaže u daljnjem razvoju. Nije, naime, cilj stranim tvrtkama ostaviti posao već našim kompanijama.

Hrvatski inženjeri traženi su u svijetu, široko obrazovani i prilagodljivi u svim sektorima gradnje. No, treba ih zadržati, jer posla će za njih zasigurno biti. S druge strane, brza energetska obnova donosi nove vrste materijala i tehnologije, te se obrazovni programi tome moraju brže prilagođavati. Taj je razvoj strelovit; nastaju novi materijali, bilo prirodni ili proizvedeni iz nus proizvoda industrije, kaže pročelnica Zavoda za materijale s Građevinskog fakulteta u Zagrebu Ivana Banjad Pečur.

Potencijal je u tome da se otpadni materijal koristi za proizvodnju novih proizvoda koji imaju dodanu vrijednost. Ta dodana vrijednost može pomoći građevinskim tvrtkama koje proizvode te proizvode da imaju ekonomsku dobit od njih, ističe Banjad Pečur.

Hrvatska, čulo se, u građevinskoj struci ne zaostaje za razvijenim zemljama. U Rovinju su se ovih dana okupili značajni ljudi u području građevinarstva iz cijeloga svijeta i razmijenili iskustva. Inače, ovo je prvi od događaja u povodu obilježavanja stoljeća rada najstarije visokoobrazovne ustanove u hrvatskoj – Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Međunarodni kongres građevinara u Rovinju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.