Hrvatski radio

Radio Pula

MIJAU akcija u istarskim veterinarskim ambulantama traje do sredine ožujka

10.03.2022.

15:01

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Senzibiliziranost za druga bića odraz su društvenog razvoja

Senzibiliziranost za druga bića odraz su društvenog razvoja

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Tatjane Kaštelan Sava Jokić, predsjednica Udruge Mijau iz Rijeke, iz koje apeliraju građanima na sterilizaciju mačaka po sniženim cijenama. Namjera je uključiti sve istarske veterinare, gradove i općine da se uključe i senzibiliziraju se za ovaj problem, kako bi se i mace na ulicama sterilizirale.

Prvenstveno je tu problem mačaka koje čak tri puta godišnje na svijet donose mlade mačiće. Turistička smo zemlja, a turistima je također teško vidjeti patnju životinja, koje nakon što se okote ostaju same i napuštene, a često i bolesne. Moramo biti humani, zbrinuti ih i voditi računa o njima.


Uz to, jedinice lokalne uprave i samouprave imaju zakonsku obvezu pomoći po tom pitanju. I upravo njima valja se obratiti za pomoć kada su napuštene mace i druge životinje u pitanju. Za to novac zakonski mora postojati.


U nastavku poslušajte Stetoskop koji posvećujemo zdravlju ljubimaca; razgovor sa Savom Jokić, predsjednicom riječke udruge 'Mijau' koja već 18 godina provodi ovu akciju.

Gošća Tatjane Kaštelan Sava Jokić, predsjednica udruge 'Mijau', Stetoskop HRT Radio Pule

Iza nas je 22. veljače, Svjetski dan kastracije pasa i mačaka, a udruge 'Mijau' i 'Prijatelji životinja' pozivaju sve da odvedu na kastraciju životinje o kojima skrbe. Poziv za suradnju i uključenje u akciju otvoren je svim veterinarskim ambulantama jer samo zajedno možemo izaći na kraj ovom problemu i tako imati miran i zdrav suživot sa životinjama u našem okruženju, poručuju.

Poziv je otvoren svim veterinarima da se dodaju na popis akciji za bolju i humaniju Istru. Akcija sterilizacije po povoljnijim cijenama u suradnji s veterinarima traje do sredine ožujka.

Sava Jokić

Sofija: Senzibilizirajte se za pomoć kućnim ljubimcima

Sofija: Senzibilizirajte se za pomoć kućnim ljubimcima

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Podsjećamo da u Istri do sredine ožujka traje akcija sterilizacije mačaka po sniženim cijenama u pojedinim veterinarskim ambulantama. Na društvenim mrežama odnosno internetu udruge 'Mijau' su sve informacije.


Inače, tijekom sedam godina jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, stoga je važno, poručuju, sterilizirati pse i mačke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici