Hrvatski radio

Radio Pula

Miletić, Basanese: Prijedlog MOST-a HDZ-u je udar na centralizaciju

18.10.2016.

11:12

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od uvjeta MOST-a HDZ-u o ograničavanju plaća u općinama, gradovima i županijama i dalje je aktualno u hrvatskoj političkoj javnosti. Komentirali su ga pulski i umaški gradonačelnik IDS-ovac Boris Miletić i SDP-ovac Vili Basanase.

Pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić komentirao je kako je, uvjet Most-a o ograničavanju plaća u općinama, gradovima i županijama put ka dodatnoj centralizaciji i u konačnici ukidanju općina. Kaže kako će se tim prijedlogom uvesti zemlju u dodatnu centralizaciju.

Vidiljivo je da su političari MOST-a vrlo brzo zaboravili da dolaze iz lokalnih zajednica u kojima građani ostvaruju najviše svojih potreba, istaknuo je čelnik IDS-a Boris Miletić. Dodaje i kako to znači da će oni koji su napredni i uspješni te puno rade na europskim projektima biti kažnjeni, rekao je Miletić.

SDP-ov gradonačelnik Umaga Vili Basanese ističe kako je to loše za decentralizaciju. Riječ je, kaže o izvornim sredstvima gradova, a time smo riješili problem decentralizacije. Nemoguće je izvršiti decentralizaciju a ne zaposliti određen broj ljudi koji će raditi na poslovima u kojima država  nije učinkovita, rekao je Basanese. 

Na upit hoće li se smanjiti plaće zaposlenika i njihov broj, Miletić je odgovorio kako je Pula jedan od najštedljivih gradova u Hrvatskoj te kako su već smanjili broj djelatnika i plaće te se na vrijeme pripremili za krizu, dok Basanese ističe kako će tek kada odluka bude na snazi odlučiti o eventulanoj korekciji plaća ili smanjenju zaposlenika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.