Hrvatski radio

Radio Pula

Miletić i Kozlevac zatražili ukidanje e-propusnica za Pulu i okolicu

03.04.2020.

16:35

Autor: Džana Banić

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Foto: - / -

U Istri ni danas nema novooboljelih od koronavirusa. Budući da je u zadnja četiri dana potvrđeno svega dvoje oboljelih, sada se već može govoriti o pozitivnom trendu, ocjena Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije. Poslušajte prilog Džane Banić.

-

Trenutno povoljno epidemiološko stanje u Istarskoj županij rezultat je pravodobno provedenih mjera, dobrog rada zdravstvenog sustava i discipline građana. Zato grafički prikaz oboljelih zadnjih dana i pokazuje ravnu crtu, naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović.

Načelnik Stožera Dino Kozlevac osvrnuo se na probleme koje na terenu stvara uvođenje epropusnica. Ocijenio je to kao dodatnu administrativnu mjeru nepotrebnu u ovom trenutku te ustvrdio kako bi njihovo uvođenje trebalo odgoditi za tjedan dana. 

Načelnik stožera istaknuo je kako se čeka popis putnika iz Istre koji će sutra stići posebnim avionima Croacia airlinesa iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske kako bi im se mogla odrediti mjera samoizolacije ili karantene. Ravnatelj Zavoda dr. Aleksandar Stojanović pojasnio je pak povećani broj uzoraka koji se zadnjih dana šalju na analizu. Testiraju se svi kontakti zaraženih osoba s područja sjeverozapadne Istre, žarišta epidemije na Poluotoku, neovisno o simptomima. 

Bude li epidemiološka slika i u idućim danima dobra to će epidemiolozima omogućiti da se takav pristup primijene i u drugim dijelovima Istre. 

Dodajmo tome da su pulski gradonačelnik Boris Miletić i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac zatražili od Nacionalnog stožera civilne zaštite da se odgodi i ukine Odluka po kojoj je potrebno izdavati elektronske propusnice za područje bivše Općine Pula kojoj pripadaju gradovi Pula i Vodnjan te općine Marčana, Barban, Ližnjan, Svetvinčenat, Medulin  i Fažana.

U potpunosti podupiremo rad i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, no s obzirom na otežanu situaciju, odnosno nemogućnost izdavanja elektronskih propusnica i velik broj upita i nepoznanica oko izdavanja, tražimo da se one ukinu za žitelje bivše općine Pula, stoji u priopćenju.

Ističe se i da je molba opravdana jer mjera ograničavanja kretanja stanovnicima uvelike otežava rješavanje bitnih životnih i egzistencijalnih pitanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.