Hrvatski radio

Radio Pula

Milijunska ulaganja u turizam sjeverozapadne Istre

07.11.2020.

13:36

Autor: Senka Mošnja

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U sjeverozapadnoj Istri, poznatoj po tartufima i dobrim vinima, sve je više visokokategoriziranog smještaja. Samo ove zime na području Buja, različiti investitori u turizam ulažu nekoliko stotina milijuna kuna! Grade se vile, stancije i kampovi koji će biti otvoreni cijele godine.

Brdoviti krajolici s pogledom na Veneciju i smještaj nenametljivog luksuza sa zasebnim ulazima... To je ono što dobro ide u koronakrizi.

- Došli smo u Hrvatsku jer je to jedina zemlja koja prihvaća Amerikance i zemlja je zaista predivna! Vjerojatno sam pojeo više tartufa u 2 tjedna nego cijeli život! - govori jedan američki turist. 

Bilo je ovoga ljeta i dobrostojećih Nijemaca i Austrijanaca koji su zbog nedostatka zračnih linija tražili bliža odredišta. - Zato će se se selo s vilama proširiti, kaže direktor turističkog naselja San Canzian Zoran Užar- Da smo ih imali još deset, još deset bi bilo popunjeno, tako da će i sljedeće jedinice koje ćemo graditi biti toga tipa.

Nekoliko desetaka milijuna kuna ulaže se i u stanciju, baš nedaleko kuće Anthonyja Hopkinsa. Gosti dubljega džepa imat će i jahtu na raspolaganju te zaseban objekt za poslugu bez koje takvi ne idu nikamo. Investitor u stanciju Baracija Krunoslav Škarda: - To će biti definitivno tržište Amerike, Rusije i ostala tržišta. Ono što je naš imperativ je definitivno privatnost.

Samo nekoliko kilometara dalje proizvođači craft piva, koji u svojemu hotelu nude i pivske kupke - grade luksuzni kamp, kako ističe investitor Simon Grbac: - Plus vanjski bazen koji će biti komunicirajući s unutarnjim i s wellnnessom tako da se može koristiti i ljeti i zimi kao grijani bazen.

Cijene to i u Turističkoj zajednici Buja. - Objekti kojima upravljaju investitori na ovom području ne poznaju sezonalnost, znači rade tijekom cijele godine. To su i smjernice koje su upisane u strateški dokument grada Buja - kaže direktor Turističke zajednice Valter Bassanese.

A njih se od početka drži i visokokategorizirani hotel na samoj granici sa Slovenijom. Direktor hotela Mulino Urban Cerar: - Cijelu zimu radimo, cijelu godinu, sada ne radimo zato što je lockdown, u Sloveniji je zatvoreno...

No, to što su zato gosti rijetki ne spriječava ni ovog investitora u gradnji dodatnih depandansi. Naravno sa svim danas nužnim antivirusnim filtrima. 

Galerija
Foto: HRT, Foto: -/-
Foto: HRT, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.