Hrvatski radio

Radio Pula

Mjere Stožera civilne zaštite sve jače s ciljem prevencije od koronavirusa

12.03.2020.

15:45

Autor: Džana Banić, Tatjana Kaštelan

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Dvojica pacijenata u pulskoj Općoj bolnici zaraženih korona virusom su dobro i nemaju nove simptome, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije u Puli. Četiri su uzorka na korona virus na ispitivanju u Referentnom centru 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu.

Dosad je mjerama zdravstvenog nadzora obuhvaćeno oko tisuću osoba. Uz zabranu okupljanja i manifestacija, sutrašnjeg prekidanja nastave u školama i zatvaranje vrtića, najavaljene su i nove mjere, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Stožer je dobio dojave građana o nepoštivanju mjera samoizolacije pa će se, najavio je Kozlevac, uvesti stroge mjere za prekršitelje. Nalazimo se u izvanrednoj situaciji i nitko više ne može živjeti kao prije mjesec dana, istaknula je glavna epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Jasna Valić.

Iz pulske Opće bolnice i obavijest građanima da uzorke za laboratorijske pretrage krvi, zbog okupljanja većeg broja ljudi u laboratoriju, ne rade u bolnici već kod svojih obiteljskih liječnika.

Istarska županija prva će u zemlji sutra zatvoriti škole, vrtiće i fakultete kao jednu od mjera protiv širenja korona virusa. Iako neće biti u svojim klupama dok opasnost ne mine, učenici ne bi trebali zaostati s nastavnim gradivom. Još danas bili su u svojim klupama a mališani, iako u manjem broju, u svojim vrtićima.

Grad Pula je otvorio telefonsku liniju za sve informacije o mjerama zaštite protiv korona virusa. Broj telefona je 052 371 938, a sve informacije o korona virusu, konkretnim aktivnostima Grada i preventivnim mjera građani mogu dobiti svakog dana od 8 do 16 sati.

U nastavku poslušajte izjave Aleksandra Stojanovića, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Dine Kozlevca, načelnika Stožera Civilne zaštite Istarske županije te epidemiologinje Jasne Valić. Također, poslušajte izvještaj o obustavi rada u školama, vrtićima i fakultetima slijedom mjera Stožera civilne zaštite u Istri.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije

Aleksandar Stojanović, ravnatelj ZZJZIŽ

Jasna Valić, epidemiologinja

IZVJEŠTAJ: Obustava rada škola, fakulteta i vrtića u Istri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.