Hrvatski radio

Radio Pula

Mjesec borbe protiv ovisnosti

14.11.2012.

15:48

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Različitim aktivnostima i u Istri će se obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti. Provodit će ih istarska policijska uprava, Grad Pula, Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Obiteljski centar Istarske županije, pulski Crveni križ te Udruga Institut, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Cilj aktivnosti koje će u Mjesecu borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca provoditi policija i druge relevantne institucije i udruge jest podizanje svijesti građana o problemu ovisnosti. Kako je napomenula predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju i pulska dogradonačelnica Vera Radolović, iako institucije i policija rade svoj posao na prevenciji i suzbijanju ovisnosti, ni građani ne smiju zatvarati oči nad onim što sutra može ugroziti njihovu obitelj ili djecu. A da djeca vrlo lako mogu nabaviti  alkohol, potvrdila nam je voditeljica mladeži Gradskoga društva Crvenog križa Pule Jasna Vekić.

Heroin je na vrhu  liste opijata s kojima se svaki dan susreće voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Helena Mitrović.

Obiteljski centar Istarske županije ima gotovo 600 novih korisnika s kojima radi na prevenciji i suzbijanju različitih ovisnosti. O kojim se radionicama radi, rekla nam je ravnateljica Ines Puhar. U tijeku su barem četiri programa za roditelje:Odgoj s osmijehom u Žminu, Rastimo zajedno u Obiteljskom centru, program Baby fitnes u Dnevnom centru za rehabilitaciju na Verudi i Nova beba ide svaki mjesec.

Kad se već droga ne može potjerati s pulskih ulica, preventivnim djelovanjem kojim se od različitih zaraza štite djeca i umirovljenici, odnosno zamjenom i nabavkom steriliziranog pribora za konzumaciju droga, bavi se udruga Institut.

Svi  zajednički projekti u Mjesecu borbe protiv ovisnoasti, uz medijsko pokroviteljstvo Radio Pule, predstavit će se sutra će se od 10 do 12 sati na pulskom trgu Portarati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.