Hrvatski radio

Radio Pula

Mjesec borbe protiv ovisnosti završen online okruglim stolom

14.12.2020.

13:35

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U organizaciji Grada Pule i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule održan je okrugli stol s temom "COVID pandemija, djeca i mladi: što možemo učiniti?" kojim je završen Mjesec borbe protiv ovisnosti, koji se održava od 15. studenoga do 15. prosinca.

Okrugli stol inicirala je i u njegovu radu sudjelovala zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci koja je u uvodnom izlaganju rekla kako je Vijeće za prevenciju kriminaliteta odgodilo ili otkazalo gotovo sve tradicionalno planirane preventivne aktivnosti u ovoj godini te da je 2020. zbog pandemije usmjerena prema fizičkom zdravlju i zaštiti od virusa COVID-19, stavljajući trenutno mentalno zdravlje djece i mladih u drugi plan.  

Voditeljica Laboratorija za prevencijska istraživanja (PrevLab) na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Martina Ferić izlagala je o aktualnoj temi "Mladi u doba CIVID pandemije". 

U svom izlaganju dr. Ferić je naglasila kako rezultati pokazuju da društvo mora sustavno i sveobuhvatno odgovoriti i podržati mlade ljude, ali i okruženja u kojima žive: obitelji, škole, zajednice, u očuvanju mentalnog zdravlja.

Sanja Radić iz Odgojnog savjetovališta Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o online podršci roditeljima, nastavnicima i mladima.    

Provedba preventivnih aktivnosti u vrijeme COVID pandemije i statistički podaci teme suo kojima su izlagali predstavnici MUP-a Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje Pula i član Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule te Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske.      

Istaknuli su kako su tijekom pandemije COVID 19 brojne preventivne aktivnosti i projekti koje su do sada provodili, a kojima su ciljane populacije učenici, postale onemogućene.

Govoreći o statističkim podacima načelnik Policijske postaje Pula i  član Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Vjekoslav Vukšić izrazio je zadovoljstvo što unatoč lockdownu Pula bilježi manji broj prekršaja nasilja u obitelji u 2020. godini. U 2019. godini imali su 77 slučaja nasilja u obitelji i 104 počinitelja, a ove godine 60 prekršaja nasilja u obitelji i 81 počinitelja. U padu su i prekršaji remećenja javnog reda i mira s elementima nasilja.

Velimir Todorović, voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije predstavio preventivne programe u osnovnim školama Grada Pule koji su nastali tijekom 2019. godine u sklopu projekta "Korištenje rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika za učinkovitije planiranje školskih preventivnih programa".

Grad Pula financijski je podržao organizaciju radionice "Razvoj i implementacija preventivnih programa" koju je vodila prof.dr.sc Martina Ferić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a cilj te radionice bio je stručnim suradnicima iz osnovnih škola pružiti vještine i alate za pisanje što kvalitetnijih programa prevencije.

Okrugli stol pratili su stručni suradnici i ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Puli te predstavnici Centra za socijalnu skrb Pula. 

 

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.