Hrvatski radio

Radio Pula

Mladi moraju biti proaktivni u traženju posla

18.05.2013.

20:24

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj je u travnju zabilježeno nešto više od 355 tisuća nezaposlenih, a veliki dio njih su mladi. Čak 67 tisuća mladih do 24 godine nema posao, od koji pola nema nikakvog radnog iskustva.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava predlažu nekoliko mjera pomoći, među kojima je još uvijek najpopularnije stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Mjere aktivne politike zapošljavanja mladih provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, no od mladih ljudi očekuje se da budu proaktivni u traženju posla, kaže Sanja Major iz resornog ministarstva.

Predsjednica Savjeta mladih Grada Pule Sanja Biberić i sama je bila korisnica programa stručnog osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Tisuću i 600 kuna, koliko u tom programu osigurava država, nije dovoljno za život, no dobar je početak i prilika da se prikupi iskustvo.

Jedno od rješenja svakako nudi civilni sektor gdje postoje brojne mogućnosti. Tako udruga Informo iz Buja provodi projekt za mlade poduzetnike kojima se omogućuje da uz stipendiju borave u nekoj od europskih zemalja, steknu nova znanja i nakon toga i sami otvore svoju tvrtku. Dio je to šireg europskog programa Erasmus for Young Enterpreneurs koji je još otvoren, a više pojedinosti može se doznati na mrežnim stranicama udruge Informo.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.