Hrvatski radio

Radio Pula

Mlijeko istarske krave za spas istarskog goveda

01.08.2015.

14:25

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već godinama se govori kako je spas za autohtonu pasminu istarskog goveda u korištenju i preradi njegova kvalitetnog mesa. Nakon četvrt stoljeća provođenja projekta očuvanja pasmine postalo je jasno - uz stalno smanjenje poticaja za uzgoj to neće biti dovoljno. 

Na Poluotoku ima oko 1500 grla istarskog goveda - još uvijek daleko od brojke koja je nužna da opstanak ove plemenite životinje više ne bude ugrožen, kaže dugogodišnji predsjednik Saveza uzgajivača Aldo Štifanić. Poticaji za uzgoj, dodaje, se iz godine u godinu smanjuju a s druge su veliki troškovi po rasplodnom grlu. Nedostaje čak 11 tisuća kuna po rasplodnom grlu koje jedino ostvaruje pravo na poticaje.

Neven Rimanić iz Hrvatske poljoprivredne agencije i dalje drži kako je izlaz iz ove situacije u korištenju mesa istarskog goveda županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović naglašava kako bi isplativost uzgoja značajno bi podiglo i korištenje mlijeka krava istarskog goveda.

No, u Istri trenutno ima svega nekolicina uzgajivača koji bi mogli imati dovoljne količine mlijeka istarskih krava za pokretanje mini sirane, procjenjuje Antolović. Odluče li se, dodaje, s takvim projektom konkurirati za europski novac, dobit će ne samo jedinstveni i konkurentni proizvod na tržištu već će i značajno pridonijeli projektu očuvanja pasmine istarskog goveda.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.