Hrvatski radio

Radio Pula

Mljekari u Istri

14.07.2015.

23:28

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istra bi uskoro trebala dobiti prvi klaster mljekara i proizvođača mliječnih proizvoda, od kojeg se očekuje da idućih godina bude zamašnjak razvoja tog sektora na Poluotoku. Grupacija će sjedište imati u Svetvinčentu, a njezina prva važna zadaća bit će zaštita izvornosti istarskog ovčjeg sira.

 

Izrada specifikacije za istarski ovčji sir, koja se radi u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, je pri kraju, a proizvođači trebaju još samo dogovoriti pojedinosti, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović.

Znatan pad cijene mlijeka potaknuo je proizvođače da sami prerađuju svoje mlijeko. Trenutačno su u Istri 23 sirane, od kojih su tri velike, a ostale su male obiteljske. Kroz proizvodnju mliječnih proizvoda povećava se cijena njihovog mlijeka ali i troškovi, kaže Nermina Prizrenović iz sirane Zlata.

Broj onih koji proizvode samo mlijeko u stalnom je padu. To bi uskoro moglo stvoriti probleme siranama koje nemaju vlastitu sirovinu. U sirani Vesna Loborika za sada imaju dovoljno mlijeka za preradu, kaže Tone Grubišić.

Premda istarski proizvođači sira i mliječnih proizvoda nemaju poteškoća s plasmanom, ipak je za povećanje proizvodnje nužno što bolje se povezati s turističkim sektorom. To će, među ostalim, i biti jedna od zadaća budućeg Klastera mljekara i proizvođača mliječnih proizvoda.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.