Hrvatski radio

Radio Pula

Mnogi Istrani protiv izgradnje brane nad slapom Sopot

06.04.2016.

15:07

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mještani Graćišća i Pićna protive se gradnji brane visoke 17 metara uzvodno od najvećega istarskog slapa Sopota. Pokrenuli su potpisivanje peticije, ističu kako će to uništiti slap i okolno poljoprivredno zemljište.Brana bi se gradila u sklopu projekta zaštite od poplava koji provode Hrvatske vode.

Nedopustivo je da se u blizini slapa Sopot izgradi brana jer to bi uništilo okolne poljoprivredne i šumske površine, a i izgradnja na toj lokaciji nije potreba jer tu sada nema opasnosti od poplava, kažu aktivisti okupljeni u građansku inicijativu "Zaštitimo slap Sopot". Kristijan Žgaljardić iz Inicijative ističe kako postoji druga lokacija pogodnija za izgradnju a to je brana nizvodno od sela Svići.

S tim se slažu i mještani obližnjih sela. Josip Širol kaže da će ako se izgradi brana iznada slapa jednom poplaviti sva poljoprivredna zemljišta u blizini sela.

Iz Hrvatskih voda kažu kako je u pripremi dokumentacija za provođenje mjera zaštite od poplava u sklopu "Retencije Tupaljski potok" i temeljem toga iznad Sopota bi trebala biti izrađena pregrada kojom bi se zadržao vodni val. Zasad je izrađeno idejno rješenje, a ako se pokaže opravdanost projekta krenut će se dalje u projektiranje. Vanja Rački iz Hrvatskih voda kaže kako će se sve izvodit u skladu sa zaštitom prirode.

I načelnici općina na području kojih se slap nalazi Gračišća i Pićna smatraju da se brana ne bi trebala graditi iznad Sopota te predlažu druge lokacije. Resorni županijski pročelnik Josip Zidarić kaže kako je županijskim prostornim planom na tom području moguća gradnja, no temeljem njega se na izdaju dokumenti za izgradnju brane. Puno aktivnosti treba prije nego bi potencijalni investitor počeo s eventualnim radovima.

Dosad je protiv izgradnje brane peticiju potpisalo 800 građana, a potpisivanje peticije najavljeno je za petak ujutro na pulskoj Tržnici.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.