Hrvatski radio

Radio Pula

Moderno navodnjavanje na području Petrovije

08.02.2017.

14:23

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt javnog navodnjavanja područja Petrovije trebao bi ubrzati i olakšati dovod vode do poljoprivrednih parcela. Istaknuto je to na nedavnom predstavljanju u Umagu gdje su se susreli predstavnici grada, županije, Istarskog vodovoda i Hrvatskih voda. Vrijednost projekta je 77 milijuna kuna.

Poljoprivrednici na području naselja Petrovija i Jeci dobit će sustav navodnjavanja napravljen po najnovijim standardima. Kaže Danko Holjević iz Hrvatskih voda te pojašnjava da je riječ o čak 530 hektara poljoprivrednog zemljišta. Izrada projektne dokumentacije je pri kraju, a napravljene su i predstudije utjecaja na okoliš.

Iz Hrvatskih voda ističu da bi 85 posto projekta financirali upravo iz europskih fondova dok bi ostatak bio pokriven iz proračuna Republike Hrvatske. Valja istaknuti da će se većina vode distribuirati uz pomoć gravitacije, a predviđa se korištenje maksimalnih 300 litara u sekundi tijekom ljeta kad je najveća potrošnja.

Sustavom će upravljati županija, a predviđa se da bi sve potrebne dozvole mogle biti pribavljene do kraja godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.