Hrvatski radio

Radio Pula

More u Istri, ali i duž hrvatske obale, izvrsne kakvoće

17.07.2020.

16:28

Autor: Tatjana Kaštelan

Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

More je u Istri izvrsne kakvoće, pokazuju rezultati uzorkovanja koje se redovito provodi pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Sve je dostupno na internetu, a kategorije su usklađene s europskom regulativom. More je ugodno za kupanje a temperatura je u Istri od 23 do 25 stupnjeva.

Uzorkovanje mora provodi se isključivo u sezoni kupanja, prema zakonskoj regulativi, to jest Uredbi o kakvoći mora za kupanje. Ispitivanja kreću polovicom svibnja a provode se svakih petnaest dana do kraja rujna. Prvo se definiraju mjerne točke na moru. Svaka točka odnosno plaža je geokodirana i uzorci se uzimaju na točno određenom mjestu.

Voditeljica laboratorija za pitke i površinske vode, odgovorna za monitoring morskih plaža, pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije Sonja Diković kaže da se uzorci uzimaju na dubini od minimalno jednog metra. Na dubini 30 centimetara ispod površine mora je profil na kojemu se mjeri temperatura mora.

Mjerna su mjesta u Istri od Kanegre, praktički od slovenske granice, do Brestove. 183 plaže i 215 mjernih mjesta ravnomjerno raspoređena po obali odnosno na plažama na kojima se očekuje velik broj kupača. Plaže su određene u dogovoru s Istarskom županijom, budući da je riječ o županijskom monitoringu, dok je dio monitoring gradova i općina.

Bilježe se mikrobiološki pokazatelji, sve prema regulativi, potom temperatura i slanost mora, meteorološki uvjeti, jačina i smjer vjetra, je li sunčano, oblačno, je li pala kiša. Također, bilježe se zapažanja vidljivog onečišćenja, ima li primjerice prirodnog biljnog ili nekakvog drugog otpada u vodi.

Kategorije izvrsna, dobra i zadovoljavajuća su kategorije mora pogodne za kupanje. U slučaju da se dogodi da je ocjena nezadovoljavajuća, tada se postupa prema postupku za kratkotrajno onečišćenje, koji provodi inspekcija za zaštitu okoliša u suradnji sa Zavodom.

More je u Istri, ali i na cijeloj hrvatskoj obali izvrsne kakvoće. Temperatura je u Umagu 24, Novigradu 22, Puli 24 stupnja, na Kamenjaku 23. Taman!

Opširnije poslušajte u nastavku.

More u Istri, ali i duž hrvatske obale, izvrsne kakvoće

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.