Hrvatski radio

Radio Pula

Multimedijalno uređena gradska loža u Svetvinčentu

26.07.2022.

15:42

Autor: HRT

Gradska loža/Svetvinčenat

Gradska loža/Svetvinčenat

Foto: alPheRa / ustupljena fotografija

Dovršena je projektna aktivnost multimedijalnog uređenja gradske lože u Svetvinčentu. 

Loža/aplikacija

Loža/aplikacija

Foto: alPheRa / ustupljena fotografija

U veljači 2020. godine započela je provedba projekta „Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre Općine Svetvinčenat“ koji obuhvaća ulaganje u javnu kulturno-turističku infrastrukturu u mjestu Svetvinčenat. Nositelj je Općina Svetvinčenat, dok je partner Turistička zajednica Općine Svetvinčenat. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.316.586,24 kn, od čega je 2.750.000,00 kn osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ulaganje obuhvaćeno ovim projektom predstavlja jedan od temelja za praćenje suvremenih trendova u turizmu te ima veliki značaj, između ostalog, za razvoj javne turističke infrastrukture inovativnom interpretacijom kulturne baštine. 1.kolovoz 2022. godine osim što označava službeni završetak projekta, predstavlja i početak, odnosno revitalizaciju uloge gradske lože, pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra iz 16.st., koja pored impozantnog kaštela Morosini-Grimani, a iako smještena u neposrednoj blizini na Placi, često ostaje nezamijećena.


Ovog tjedna je tako dovršena projektna aktivnost multimedijalnog uređenja gradske lože. Sinergijom stručnjaka u tom području; Diversitas IT sustava i pulskog LAV projekta, zaživjele su aktivnosti objedinjene pod nazivom „Modern blast from the past“, a podrazumijevaju tri kategorije: interaktivne igre, povijesne priče i audio naracije.


Osim audio vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku koji će posjetiteljima otkriti povijesne činjenice o gradskoj loži i intrigantne činjenice iz društvenog života Svetvinčenta 16.st., uputiti ih u igru Trilje, te otkriti kako pročitati vrijeme na gradskom satu na kuli, u loži je postavljena i interaktivna igra do 4 igrača, koja spaja elemente srednjovjekovnog i modernog plesa. Posjetitelji aktiviraju sadržaj stajanjem na označena mjesta na podu lože, a pokretima tijela imitiraju plesne pokrete likova na zidnoj projekciji. Kako bi se omogućio doživljaj, postavljeni su, uz suglasnost Konzervatorskog odjela Pula projektor, kamere, senzori i zvučnici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.