Hrvatski radio

Radio Pula

Na adrese istarskih ribara stigle prve kazne iz Slovenije

29.01.2018.

15:12

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Hrvatskim su ribarima od slovenske policije stigle prve kazne. Premda su kazne očekivali, ribari su ogorčeni te se nadaju da će ih Vlada zaštititi i podmiriti troškove - kao što im je obećano. Samo na jednu adresu stiglo je kazni teških čak 7 tisuća eura. Ribari i sljedećih dana očekuju još kazni.

Savudrijski ribar Diego Makovac i njegova supruga Franka, koja je i zaposlena na njegovu brodu, dobili su jutros 14 prekršajnih kazni, u pojedinačnim iznosima od 500 eura. Diego Makovac ističe kako su kazne dobili zbog ilegalnog prelaza državne granice, no kako ih ne namjeravaju platiti. Uputit će ih resornom ministarstvu i Vladi koji su, kaže Makovac, obećali riješiti problem.

Prema priopćenju slovenske policije kazne koje se temelje na Zakonu o prekršajnom postupku, hrvatski su i ribari zaradili zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice. Onima koji ih ne plate navodno prijeti zabrana ulaska u Sloveniju. Jednu kaznu dobio je i ribar Ecio Kocijančić također od 500 eura. No bez obzira na to on će sutra ponovno na more.

Savudrijski su ribari kazne danas pokazali nadležnim županijskim tijelima te predstavnici Ministarstva unutranjih poslova. Te će kazne, kažu proslijediti u resorno ministarstvo, a idućih dana očekuju i sastanak s predstavnicima Vlade kako bi se problem konačno riješio.

Dodajmo da je prema priopćenju slovenske policije, poslano 14 uplatnica fizičkim osobama, a tamošnja je policija najavila i nove kazne početkom ovoga tjedna. Stoga i ne čudi da hrvatski ribari, kako kažu očekuju još kazni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.