Hrvatski radio

Radio Pula

Na Dragonji, graničnom prijelazu Kaštel prosvjed protiv postavljene žice

19.12.2015.

19:26

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Dragonji, graničnom prijelazu Kaštel održan je drugi dio prosvjeda kojim žitelji s hrvatske i slovenske strane prosvjeduju protiv postavljene žice. Traže od slovenske Vlade da žicu maknu te ponovno otvore prostor jer na tom području, kažu prosvjednici, nije i neće biti migrantska ruta.

Granični prijelaz Lucija-Brezovica kod Oprtlja u Istri mjesto je prvog današnjeg susreta stotinjak prosvjednika kojim je započeo do sada najveći organizirani prosvjed protiv postavljanja žilet žice na granicu Hrvatske i Slovenije. Natalija Grgorinić, jedna od organizatora sa hrvatske strane ističe kako se postavljanjem žice želi potaknuti strah ljudi od ljudi.

Luka Jurij, slovenski aktivist podsjeća kako je posljenji put u Sloveniji žica bila postavljena oko Ljubljane od strane njemačkog okupatora 1942. godine te da je danas 2015. godina gdje nema mjesta ovakvim stvarima.

Na drugom graničnom prijelazu Kaštel na Dragonji okupilo se petstotinjak građana te je simbolično odigrana odbojkaška utakmica gdje je žica simbolizirala mrežu između dva tima. Među sportašima je bio i olimpijac Giovanni Cernogoraz koji se pridružio prosvjednicima kako bi svojim dolaskom ukazao na nerazumnost ove odluke. Prosvjednici odreda osuđuju pokušaje dijeljenja naroda bez obzira na strahove i razloge.

Iako se Hrvatska dokazala kao pozitivan primjer organiziranog i humanog prihvata i prijevoz migranata nerazumna odluka slovenske strane o postavljanju žilet žice pod izlikom čuvanja Šengena i garancije sigurnosti njenih građana jasan je primjer loših međususjedskih odnosa. Slovenska dnevna politika je pokušaj dodvoravanja biračima stavila u prvi plan dok se humanost i razum potiskuju te se grubo odbacuje svaki pokušaj razuma koji bi povezivao narode a ne ih razdvajao.

Više možete poslušati u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.