Hrvatski radio

Radio Pula

Na istarskim plažama i marinama ove sezone 40-ak Plavih zastava

06.06.2016.

14:28

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na istarskim plažama i marinama ove će se godine zavijoriti 40-ak Plavih zastava međunarodnog ekološkog priznanja očuvanja okoliša. Danas je Plava zastava podignuta na umaškoj plaži Sol Katoro, nedavno u pulskoj Marini Veruda, a većina njih na istarskim će se plažama i marina zavijoriti idućih dana.

Plava zastava simbol očuvanja okoliša i kvalitete podignuta je danas na umaškoj plaži Sol Katoro i to je, kako je rečeno, rezultat sustavnog pristupa održavanju i razvoju plaža te brizi za čisto more i okoliš. Plava zastava nedavno se 18-ti put zavijorila i pulskoj Tehnomontovoj marini Veruda. Time je ta marina, kaže njezin direktor Aleksandar Šuran, ponovno potvrdila uzastopna ulaganja u očuvanje okoliša i kvalitetu.


Od 114 Plavih zastava koliko će ih se ove godine podići na hrvatskim plažama i marima jedna trećina ih je upravo u Istri, kaže predsjednik udruge Lijepa naša koja dodjeljuje ova priznanja Ante Kutle. Ističe kako su Istrani prepoznali značaj Plave zastave za čije se dobivanje trebaju zadovoljiti zahtjevni kriteriji. 

Ove će se godine dodijeliti tri nove Plave zastave, a zbog loše finacijske situacije u zemlji broj Plavih zastava neznatno se smanjio. Ovaj simbol očuvanja okoliša i kvalitete svake se godine, naime ponovo dodjeljuju što znači da vlasnici te koncesionari marina i plaža moraju neprekidno raditi na zadovoljavanju ekoloških kriterija i podizanju kvalitete, kažu u udruzi Lijepa naša.

Napominju i kako su Plave zastave vrlo često presudne u odabiru odredišta za ljetovanje te je zato, zaključuju ulaganje u njih opravdano.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.