Hrvatski radio

Radio Pula

14:09 / 02.03.2020.

Autor: Nives Kalebić

Na istarskim prometnicama stanje sigurnosti 2019. bilo je bolje nego 2018.

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

Smanjen je broj poginulih osoba te teško i lakše ozlijeđenih vozača i putnika u vozilima. No to nije dovoljno pa istarska policija, sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, nastavlja s preventivnim aktivnostima posebno onim koji uzrokuju prometne nesreće s najtežim posljedicama.

Vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina, nekorištenje sigurnosog pojasa i korištenje mobitela četiri su glavna prekršaja koji uzrokuju prometne nesreće s najtežim posljedicama. Policija na njihovom suzbijanju puno radi i kroz prevenciju i kroz kažnjavanje, ističe Eduard Samac iz Policijske uprave istarske.

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa u Istri ove godine ne bi smjelo biti više od 13 osoba poginulih u prometu, ističe Eduard Samac i dodaje kako je u prva dva mjeseca život na istarskim cestama izgubilo četvero ljudi. Ovaj je vikend pak bio miran. Dogodile su se dvije prometne nesreće s materijalnom štetom, kontrolirano vozači počinili su 164 prekršaja.

 

Riječ je o recidivistu, uhićen je zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja, priveden je nadležnom sudu i određeno mu je zadržavanje u zatvoru u trajanju od 11 dana, zaključio je Eduard Samac.

Poslušajte reportažni prilog Nives Kalebić.

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.