Hrvatski radio

Radio Pula

Na obali sjeverozapadne Istre traju tradicionalni Dani švoja

27.11.2016.

12:10

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U obalnom području sjeverozapadne Istre do srijede traju tradicionalni Dani švoja, odnosno ribe lista. Dvadesetak restorana i konoba ponudilo je gostima posebne menije - ta manifestacija u posezoni privlači velik broj gostiju.

Dvjestotinjak ribara sa zapadne obale Istre svakoga se dana vraća iz lova na švoje. Sada je njihovo vrijeme, a najviše ih zbog plitkog mora i pjeskovitog tla ima od Novigrada do Savudrije. Ovoj ribi Turističke zajednice sjeverozapadne Istre već deset godina posvećuju gastromanifestaciju nazvanu Dani švoja. Cilj je privući što više gostiju u posezoni. 

"Rezultate već imamo jer eto na području sjeverozapadne Istre već nekoliko godina imamo zaista veliko povećanje broja noćenja i dolazaka gostiju baš u vrijeme ove posezone, znači 10., 11. pa i 12. mjesec, kažu u TZ-u.

Restorani i konobe po pristupačnim cijenama nude do tri menija na bazi švoja. I domaći i turisti guštaju u raznim kombinacijama.

"Najbolje je tradicionalno na grilu kao i svaka druga riba gdje drži svoj okus,onakav kakav je a mi ovih dana pošto su Dani švoja odnosno lista malo smo se poigrali sa tradicionalnim i uz put bacili nešto moderno. "Gosti na webu vide što se događa u posezoni u Novigradu,ima jako puno novih gostiju,imamo čak nekih 30 posto više gostiju nego što smo imali prošle godine, kažu ugostitelji.

Nakon Dana švoja, 1. prosinca počinju Dani jadranske lignje. Cilj je isti, gastroužitkom privući goste i popuniti popuniti mrtvu sezonu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.