Hrvatski radio

Radio Pula

Na poluotoku ni danas nema novozaraženih COVID-19 infekcijom

23.04.2020.

09:54

Autor: Marko Percan

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Foto: - / -

Šesti je dan bez novozaraženih od koronavirusa. U posljednja 24 sata ispitano je 56 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Sve se intenzivnije pregovara o popuštanju preventivnih mjera koje bi trebale biti provedene u tri faze, od kojih će prva početi već idućega tjedna.

Više u prilogu koji donosi Marko Percan.

-

Od ponedjeljka, 27. travnja, trebale bi se otvoriti sve trgovine koje prodaju neprehrambene proizvode. Poput trgovina obućom i odjećom, auto salona, trgovina s elektroničkim uređajima. No samo one koje se ne nalaze u sklopu velikih trgovačkih centara.

Oni se za sad, neće otvarati. Idućeg tjedna pokreće se i javni prijevoz. Tjedan dana kasnije, 4. svibnja, slijedi druga faza u kojoj će se otvarati privatni zdravstveni sustav te uslužne djelatnosti.  

A od 11. svibnja trebali bi se otvoriti i trgovački centri te ugostiteljski objekti. Za početak, samo oni s terasama.

Nakon 11. svibnja omogućit će se i okupljanja do deset osoba, s radom bi trebale početi predškolske ustanove a obnovile bi se i zračne linije unutar Hrvatske. No, u cijelom procesu normalizacije života treba pripaziti da cijeli dosadašnji trud oko spriječavanja zaraze ne padne u vodu. 

Osim postupnog ukidanja mjera, Hrvatska ide i u smjeru otvaranja granica. No, zabrana svih velikih javnih događaja i okupljanja ostaje na snazi. Jer borba protiv virusa, još nije u gotova. 

Dodajmo da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj 31 novooboljela osoba od koronavirusa, a ukupno ih je 1.981-na. Dvije su osobe umrle u Kliničkom bolničkom centru u Splitu - ukupan broj umrlih je 50. Porast oboljelih u našoj zemlji u odnosu prema drugim državama i dalje je linearan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.